Gledamo
()
Lovec ubijalec
Lovec ubijalec spada v podmorniški podžanr akcijsko-vojnega filma. Foto: Kolosej
V filmu med drugim igrajo Gerard Butler, Gary Oldman, Common, Linda Cardellini in Toby Stephens. Foto: Kolosej

Dodaj v

Filmska recenzija: Lovec ubijalec

Tehnična dovršenost, a enodimenzionalni liki in leseni dialogi
2. november 2018 ob 18:49
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Globoko pod arktičnim ledom ameriška podmornica zasleduje rusko, ko slednja eksplodira. Še preden ameriška ekipa ugotovi, kaj se je zgodilo, zadene torpedo tudi njih. Kapitan ameriške nuklearne podmornice, ki ga igra Gerard Butler in je bil medtem na kopnem, mora ugotoviti, kaj se je zgodilo, medtem pa se v Rusiji dogaja državni udar, ki ogroža svetovni mir.

Lovec ubijalec, kot se glasi naslov filma, označuje tip podmornice, ki je prilagojena za ti dve nalogi, in celovečerec jasno spada v ta podmorniški podžanr akcijsko-vojnega filma. Pri tem je kljub nekaterim uveljavljenim igralcem, kot na primer Gary Oldman, in izpiljeni poustvaritvi videza ter delovanja notranjosti podmornic, "motor", ki ga poganja, precej cenen oziroma vzet iz hitro pozabljive šund literature. Film Lov na Rdeči oktober je ob vsej svoji pompoznosti primerjalno videti kot resna klasika, Petersenove kultne Podmornice pa v tem kontekstu niti ne omenjamo.

Čar nekdanjih nizkoproračunskih B-filmov je bil v tem, da so bili tehnično zelo okorni, imeli pa so lahko nabrite dialoge, barvite like in zanimive preobrate, dandanes pa B-filmi s solidnim finančnim vložkom poskrbijo za tehnično dovršenost, medtem ko enodimenzionalni liki izgovarjajo lesene dialoge ob okorni zgodbi.

V tem, da v fabulativnem smislu film deluje, kot bi si ekipa izmislila zaplete sproti, med snemanjem, lahko paradoksalno celo najdemo nekaj navezave na sodobno geopolitiko, ko tako rekoč ne moreš vedeti, kateri današnji zaveznik bo jutrišnji sovražnik in nasprotno. Za neko konsistentno pripoved to ne deluje ravno najbolje, kako se bo to obneslo na dolgi rok v pohladnovojni resničnosti, pa bomo še videli ...

Iz oddaje Gremo v kino

Gorazd Trušnovec, 3. program Radia Slovenija, Ars
Prijavi napako
Komentarji
Ta novica trenutno še nima komentarjev.
Gledamo
link
Liffe: Suspiria
2
16. november 2018 ob 07:14 Romantična drama Pokliči me po svojem imenu , obsijana s soncem italijanskega podeželja in zavita v topel plašč nostalgije, je bila marsikomu eden najljubših filmov lanskega leta.
Več novic ...
Kazalo