Filmski Rosemoor Wildlife Park je nastal po resničnem živalskem vrtu Dartmoor Zoological Park, ki leži v angleškem mestu Devon. Foto: Kolosej
Filmski Rosemoor Wildlife Park je nastal po resničnem živalskem vrtu Dartmoor Zoological Park, ki leži v angleškem mestu Devon. Foto: Kolosej
Kupili smo živalski vrt
Ker je prvotna zgodba vsebovala premalo 'dramatičnih' elementov, si jih je moral Crowe enostavno izmisliti. Meejeva otroka sta bila v resnici stara 4 in 6 let. 14-letni najstnik pa je s potencialno simpatijo za platna (in gradnjo osrednje ideje 20 sekund poguma) veliko primernejši. Foto: Kolosej

Cameron Crowe se na filmska platna vrača po šestih letih, ko je režiral Elizabethown. Crowe je pravi specialist za "romantične dramedije", spomnite se le na Jerryja Maguireja in Almost Famous. Nič drugače ni s tokratnim izdelkom, gre za priredbo zgodbe Benjamina Meeja, ki je želel osebne stiske rešiti z nakupom živalskega vrta.

Čeprav je resnična zgodba precej zanimiva, brez manjših kozmetičnih popravkov (ki so seveda pozitivno vplivali na večjo gledanost) ni šlo - tako se je zgodba o nakupu živalskega vrta na jugozahodu Anglije preselila čez lužo v Kalifornijo, kjer je glavnemu junaku Benjaminu Meeju telo posodil Matt Damon, njegovo desno roko, oskrbnico Kelly, pa upodobi Scarlett Johansson.

Mee se po ženini smrti v betonski džungli nikakor več ne znajde, zato se kani s 14-letnim sinom Dylanom in 7-letno hčerko Rosie preseliti na podeželje. Po spletu naključij sanjska hiša ni le nepremičnina sredi ničesar, ampak ima za vrtom pravi živalski vrt, ki je zaradi težkih gospodarskih časov že nekaj časa zaprt. Osrednji del zgodbe se tako vrti okrog obnove posesti, osrednjega junaka Meeja pa čaka obnova še bolj pomembnih stvari, kot je, denimo, odnos z odraščajočim sinom, ki si nikakor ni želel zapustiti mesta in prijateljev.

Kupili smo živalski vrt sodi med tiste filme, ki na osrednje mesto postavljajo veliko življenjsko spremembo - nakup živalskega vrta je nedvomno velika sprememba, a ker gre v bistvu za en sam dogodek, ki nima izrazitega gibala, je film s tem že v osnovi hendikepiran. Tako precej odgovornosti leži na igralski zasedbi, ki se z izzivom zelo dobro spopade. V prvi vrsti velja to za Damona, ki se po seriji akcijskih likov odlično znajde kot žalujoči vdovec, ki želi pozabiti srčne rane.

Crowe seveda marsikatero resnično situacijo prikroji v želji, da bi krut svet prikazal tudi v maniri upanja, tako njegov svet spet ponuja rešilno bilko. Za določen del gledalcev je tako njegov razvoj zgodbe preveč pocukrano predvidljiv, a mu nalezljivega optimizma nikakor ne gre očitati. Ne nazadnje, kdaj pa ste vi nazadnje zbrali 20 sekund norega poguma?

Ocena: +3, piše: Slavko Jerič

Kupili smo živalski vrt (We Bought a Zoo)

ZDA, 2011

Režija:
Cameron Crowe
Scenarij: Aline Brosh McKenna in Cameron Crowe
Igrajo: Matt Damon, Scarlet Johansson, Thomas Haden Church, Colin Ford ...

Žanr:
drama
Dolžina: 2 uri in 4 minute
Premiera: svetovna - 26. 11. 2011, slovenska - 8. 3. 2012

Proračun
: 50.000.000 ameriških dolarjev
Prihodek: 105.624.511 ameriških dolarjev (na dan 12. 4. 2012).
Povezavi: uradna stran, IMDB