Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Prevzete, a ne prevzetne besede
Gremo gledat Shakespearja oz. Shakespeara ali Šekspira?, 24. maj 2017 ob 06:40 Domala na vsakem koraku na nas prežijo različne nedomače besede ‒ najpogosteje iz angleščine. Kaj hitro lahko opazimo denimo napis za bar , ki ima v imenu npr. še besedo gondola.
30
Jezikovni spletovalec: Vse o vejah in čisto malo manj o vejicah
33
17. maj 2017 ob 07:33 Vejica je nekončno
Jezikovni spletovalec: Ali zaradi številk kdaj (za)boli glava?
30
10. maj 2017 ob 06:48 Čas je v SSKJ opredeljen kot neomejeno ali znotraj neomejenega omejeno trajanje.
Jezikovni spletovalec: Reči bobu bob ni mačji kašelj!
27
26. april 2017 ob 06:44 Frazemi negujejo našo zavzetost za lepoto jezika … Velja pa paziti, da ne bi kdaj "pristrigli z ušesi" ali da nam ne "pade žlica v med". Zakaj paziti? Ker so frazemi večinoma nespremenljivi.
Jezikovni spletovalec: Kako neki se lahko zgodi, da se kaj polije kar samo?
25
19. april 2017 ob 06:09 Slovenske glagolske oblike so večinoma zložene (Polil boš!), redkeje nezložene (Pazi! Polivaš!) ‒ te imajo lahko ob sebi tudi morfem "se" … Kadar se nam vršilec dejanja zdi nepomemben oz.
Jezikovni spletovalec: Slovenščina bo leta 2100 nedvomno drugačna "Na svojem področju ste lahko še tak strokovnjak, a če vaš dopis, ki ga pošiljate partnerjem, vsebuje osnovne slovnične napake, ki jih prepozna še šestošolec, se boste nedvomno pokazali tudi v luči, ...
31
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ... Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
22
Jezikovni spletovalec: Sesalec - sesalnik ... sesalka? Hišni aparat za sesanje prahu se enkrat imenuje sesalnik , drugič sesalec , a slednjega danes skorajda ni mogoče več dobiti, saj je v trgovinah videti samo sesalnike ‒ in to najrazličnejše: suhe, ...
32
Jezikovni spletovalec: Prenavljamo svoj ali naš dom? V ameriški družinski " sitcom " humoristični seriji Sam svoj mojster (Home Improvement) ima Tim Taylor svojo oddajo Tool Time.
32
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
62
Jezikovni spletovalec: TIkanje, VIkanje, (na) polVIkanje in ONIkanje Kolikokrat se znajdemo v zagati, da ne vemo, kako ogovoriti človeka ob sebi! Preberite prispevek, videli boste, da niste edini.
50
Jezikovni spletovalec: Je bil letošnji Božiček isti, enak, drugi, prav tisti, kar neki - ali eden in edini? Zaimki so besede, ki so jih v starejših slovnicah uvrščali v poseben razdelek, danes pa jih obravnavamo v okviru besednih vrst, ki jih nadomeščajo: samostalnikov in pridevnikov, čeprav nekateri ...
9
Jezikovni spletovalec: Živahni, a muhasti slovenski samostalniki ‒ s kategorijo živosti ali brez Zakaj ima moški spol ednine več tožilniških oblik? In ali lahko sneženi mož oživi tudi v očeh odraslih ‒ kot pri naših najmlajših in v slovnici?
41
Jezikovni spletovalec: NekateriRadiPišejoSmse Pisanje skupaj oz. narazen gotovo sodi med zahtevnejša poglavja jezikovnega pouka, pa ne le v Sloveniji: spomnimo se na raznolikost zapisovanja angleških "compound nouns".
29
Jezikovni spletovalec: Hočeš nočeš imaš in nimaš Pravila slovenskega zanikanja včasih kar zmedejo. Kako neki vedeti, kaj naj bi avtor "hotel povedati"?!
35

Beremo
link
Gašper Kralj: Rok trajanja
16. maj 2017 ob 11:54 Na slovenskem literarnem prizorišču ni veliko del, ki bi opisovala umiranje, vsaj ne na način, kot se tematiki posveča Rok trajanja.
Več novic ...
Kazalo