Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt
Narečja so veliko bogastvo slovenskega jezika, 11. januar 2017 ob 07:35 Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
62
Jezikovni spletovalec: TIkanje, VIkanje, (na) polVIkanje in ONIkanje
48
4. januar 2017 ob 07:54 Kolikokrat se znajdemo v zagati, da ne vemo, kako ogovoriti človeka ob sebi! Preberite prispevek, videli boste, da niste edini.
Jezikovni spletovalec: Je bil letošnji Božiček isti, enak, drugi, prav tisti, kar neki - ali eden in edini?
9
28. december 2016 ob 06:27 Zaimki so besede, ki so jih v starejših slovnicah uvrščali v poseben razdelek, danes pa jih obravnavamo v okviru besednih vrst, ki jih nadomeščajo: samostalnikov in pridevnikov, čeprav nekateri ...
Jezikovni spletovalec: Živahni, a muhasti slovenski samostalniki ‒ s kategorijo živosti ali brez
41
21. december 2016 ob 07:08 Zakaj ima moški spol ednine več tožilniških oblik? In ali lahko sneženi mož oživi tudi v očeh odraslih ‒ kot pri naših najmlajših in v slovnici?
Jezikovni spletovalec: NekateriRadiPišejoSmse
29
14. december 2016 ob 07:25 Pisanje skupaj oz. narazen gotovo sodi med zahtevnejša poglavja jezikovnega pouka, pa ne le v Sloveniji: spomnimo se na raznolikost zapisovanja angleških "compound nouns".
Jezikovni spletovalec: Hočeš nočeš imaš in nimaš Pravila slovenskega zanikanja včasih kar zmedejo. Kako neki vedeti, kaj naj bi avtor "hotel povedati"?!
35
Jezikovni spletovalec: Kako smo prišli od "iti" do "šli" "Iti", "šel" in "pojdem" so samo trije na videz precej različni glagoli, a vsi pomenijo premikanje v določeno smer. Izkaže se, da je v slovenščini še več podobnih primerov.
50
Jezikovni spletovalec: Kako pa vi poskrbite za kakovost svojih zvočnikov? Povezava črke in glasu v slovenskem jeziku se zdi preprosta in načeloma tudi deluje, čeprav včasih precej naključno. Le zakaj je tako?
14
Jezikovni spletovalec: Nove besede ali ekonomično jezikovno recikliranje Gospodarno ravnanje ni le lastnost industrije in drugih "trdih" dejavnosti — tudi v jeziku je mogoče recikliranje — in to prav uspešno!
10
Jezikovni spletovalec: Ali je "čmrlj" sploh beseda? Slovenski jezik in pisava sta se v zgodovinskem razvoju večkrat spreminjala.
35
Slovenska dvojina ‒ praktična posebnost ali prezapleteni nebodigatreba? Ob sklenitvi zakonske zveze matičarji pogosto omenijo najbolj znano slovnično posebnost slovenskega jezika.
86
»[Prosəm] SE REČE [prosim]!« (Poletje v školjki) Danes svojo pozornost posvetimo jezikovni raznolikosti: različni "obrazi" jezika so posledica različnih funkcij, ki jih opravljajo, pri čemer je razlikovanje med družbenimi skupinami že ena izmed ...
56
Jezikovni spletovalec: Ali so pogosto prislovi načeloma pridatki ali zgolj približki? V Vandotovi planinski pripovedki beremo: " Zdaj bo rogovilil nekaj časa tam zunaj po gozdu in bo pravil zverinam, da je ustrahoval Kekca, ki pa se mu je pošteno zasmejal v obraz. Hej, dasi me boli ...
24
Le kako nam uspe poslati razglednico "iz morja", ne da bi se ta pri tem zmočila? Bohinjska Bela je ravninska vas na Gorenjskem med Bledom in Bohinjem, ki leži nad levim bregom Save Bohinjke.
49
A vam je tega treba? Če vam kdo zastavi vprašanje: » A vam je tega treba?«, si bomo prav gotovo vsi edini, da imamo opraviti s pogovornim jezikom, zato bomo glede na okoliščine in po potrebi ta vprašalni pogovorni ...
33

Beremo
link
Anja Golob: Didaskalije k dihanju
2
11. januar 2017 ob 08:48 Če je druga zbirka Anje Golob Vesa v zgibi že v naslovu nakazovala eksistenčno krčevitost in napor, a tudi vztrajanje in trdoživost, se v tretji zbirki Didaskalije k dihanju zgodi seskok iz »vese v ...
Več novic ...
Kazalo