Jezikovni spletovalec
slice
Jezikovni spletovalec: Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko ...
Treba je znati z zagatami z morati, moči in marati, 1. februar 2017 ob 06:20 Če moraš kaj narediti, to še ne pomeni, da to tudi lahko; in če česa ne zmoreš, to še ne pomeni, da ti tega ni treba.
22
Jezikovni spletovalec: Sesalec - sesalnik ... sesalka?
32
25. januar 2017 ob 06:26 Hišni aparat za sesanje prahu se enkrat imenuje sesalnik , drugič sesalec , a slednjega danes skorajda ni mogoče več dobiti, saj je v trgovinah videti samo sesalnike ‒ in to najrazličnejše: suhe, ...
Jezikovni spletovalec: Prenavljamo svoj ali naš dom?
32
18. januar 2017 ob 07:32 V ameriški družinski " sitcom " humoristični seriji Sam svoj mojster (Home Improvement) ima Tim Taylor svojo oddajo Tool Time.
Jezikovni spletovalec: Vsaka vas ima svoj glas, vsaka hiša svoj naglas - vsak človek svoj idiolekt
62
11. januar 2017 ob 07:35 Slovenski jezik je eden najmanjših južnoslovanskih jezikov glede na geografsko razširjenost in število govorcev, a ima največ narečij oz. dialektov , tj. okoli 50, ki jih družimo v 7 narečnih skupin.
Jezikovni spletovalec: TIkanje, VIkanje, (na) polVIkanje in ONIkanje
50
4. januar 2017 ob 07:54 Kolikokrat se znajdemo v zagati, da ne vemo, kako ogovoriti človeka ob sebi! Preberite prispevek, videli boste, da niste edini.
Jezikovni spletovalec: Je bil letošnji Božiček isti, enak, drugi, prav tisti, kar neki - ali eden in edini? Zaimki so besede, ki so jih v starejših slovnicah uvrščali v poseben razdelek, danes pa jih obravnavamo v okviru besednih vrst, ki jih nadomeščajo: samostalnikov in pridevnikov, čeprav nekateri ...
9
Jezikovni spletovalec: Živahni, a muhasti slovenski samostalniki ‒ s kategorijo živosti ali brez Zakaj ima moški spol ednine več tožilniških oblik? In ali lahko sneženi mož oživi tudi v očeh odraslih ‒ kot pri naših najmlajših in v slovnici?
41
Jezikovni spletovalec: NekateriRadiPišejoSmse Pisanje skupaj oz. narazen gotovo sodi med zahtevnejša poglavja jezikovnega pouka, pa ne le v Sloveniji: spomnimo se na raznolikost zapisovanja angleških "compound nouns".
29
Jezikovni spletovalec: Hočeš nočeš imaš in nimaš Pravila slovenskega zanikanja včasih kar zmedejo. Kako neki vedeti, kaj naj bi avtor "hotel povedati"?!
35
Jezikovni spletovalec: Kako smo prišli od "iti" do "šli" "Iti", "šel" in "pojdem" so samo trije na videz precej različni glagoli, a vsi pomenijo premikanje v določeno smer. Izkaže se, da je v slovenščini še več podobnih primerov.
50
Jezikovni spletovalec: Kako pa vi poskrbite za kakovost svojih zvočnikov? Povezava črke in glasu v slovenskem jeziku se zdi preprosta in načeloma tudi deluje, čeprav včasih precej naključno. Le zakaj je tako?
14
Jezikovni spletovalec: Nove besede ali ekonomično jezikovno recikliranje Gospodarno ravnanje ni le lastnost industrije in drugih "trdih" dejavnosti — tudi v jeziku je mogoče recikliranje — in to prav uspešno!
10
Jezikovni spletovalec: Ali je "čmrlj" sploh beseda? Slovenski jezik in pisava sta se v zgodovinskem razvoju večkrat spreminjala.
35
Slovenska dvojina ‒ praktična posebnost ali prezapleteni nebodigatreba? Ob sklenitvi zakonske zveze matičarji pogosto omenijo najbolj znano slovnično posebnost slovenskega jezika.
86
»[Prosəm] SE REČE [prosim]!« (Poletje v školjki) Danes svojo pozornost posvetimo jezikovni raznolikosti: različni "obrazi" jezika so posledica različnih funkcij, ki jih opravljajo, pri čemer je razlikovanje med družbenimi skupinami že ena izmed ...
56

Beremo
link
Lucija Stepančič: Tramvajkomanda, oddelek za pritožbe
28. marec 2017 ob 10:01 So avtorji, ki stavijo na zgodbo, ne da bi se pri tem obremenjevali s tem, kako bo povedana. In so tisti, ki vse svoje adute stavijo na način.
Več novic ...
Kazalo