Knjige
Knjige
Na Sazorju ocenjujejo, da prinaša sporazum vrsto pozitivnih učinkov, saj založbam in avtorjem prinaša nekaj plačila za uporabo njihovih del, šolam in učiteljem pa možnost kopiranja brez slabe vesti. Foto: MMC RTV SLO/ Miloš Ojdanić
Slavko Pregl
Kot je povedal predstavnik avtorjev Slavko Pregl, bo plačilo od pavšala za avtorje ob honorarjih in knjižničnem nadomestilu dodaten dohodek. Foto: BoBo

Dodaj v

Avtorjem in založbam prva nakazila od pavšala za kopiranje del v šolah in vrtcih

Pol sredstev založbam, pol avtorjem
14. marec 2018 ob 16:26
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki Sazorja so predstavili učinke krovnega sporazuma, po katerem šole in vrtci za kopiranje avtorskih del plačujejo letni pavšal. Na podlagi sporazuma, ki so ga podpisali leta 2016, prejmejo letno okoli 400.000 evrov, ki jih bodo letos prvič razdelili založbam in avtorjem.

Denar, ki se zbira na podlagi sporazuma, bodo na svoje račune prejeli letos, sredstva pa se bodo po besedah predstavnika poslovodstva Sazorja Luke Novaka delila v razmerju pol založbam in pol avtorjem.

Predstavnik avtorjev Slavko Pregl pravi, da so s tem, da bodo končno dobili plačilo za uporabo svojih del, zadovoljni, tudi zato, ker je slovenski trg majhen in s svojim delom le stežka preživijo. To bo poleg honorarjev in knjižničnega nadomestila njihov dodatni dohodek, je dejal.

Predstavnik poslovodstva Sazorja Rudi Zaman je spomnil, da so si za sporazum, po katerem bi šole in vrtci plačevali nadomestilo za kopiranje avtorskih del, prizadevali vse od svoje ustanovitve pred desetimi leti, vendar pri predstavnikih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport niso naleteli na razumevanje. Prisluhnila jim je šele zdajšnja garnitura na ministrstvu, se začela z njimi pogajati, kar je privedlo do omenjenega sporazuma. Z njim so se dogovorili, da bodo osnovne in srednje šole ter vrtci za kopiranje avtorskih del plačevale letni pavšal, ki po sporazumu znaša 1,7 evra neto na učenca in 0,5 evra neto na otroka v vrtcu, ki je starejši od pet let.

Avtorjem plačilo, šolam možnost zakonitega kopiranja
Po Zamanovi oceni je sporazum prinesel številne pozitivne učinke, saj založbam in avtorjem prinaša nekaj plačila za uporabo njihovih avtorskih del, šolam in učiteljem pa možnost, da avtorska dela kopirajo zakonito in brez slabe vesti. Kopirajo lahko v neomejenih količinah, in sicer vsa dela, razen potrjenih učbenikov in delovnih zvezkov.

Šolam denar za plačilo pavšala zagotavlja ministrstvo za izobraževanje, vrtcem pa občine. Po besedah Aleša Ojsterška z ministrstva za izobraževanje slednje osnovnih šolam za ta namen zagotavlja 360.000 evrov, srednjim šolam 150.000 evrov, vrtcem (gre za vrtce, ki delujejo v okviru šol) pa 13.000 evrov. Sporazum sicer ocenjuje kot dogovor, s katerim so šolam in vrtcem omogočili, da se pri kopiranju gibljejo "v polju zakonitega".

Ravnatelj OŠ Prežihovega Voranca v Ljubljani Marjan Gorup je sporazum označil kot pravo pot, ker šolam in učiteljem daje možnost, da pridejo do dodatnih učnih gradiv brez slabe vesti.

K sporazumu pristopilo okoli 97 odstotkov vseh šol
Sazor je ob predstavitvi učinkov sporazuma začel tudi kampanjo ozaveščanja šol o tem, kaj natančno prinaša dogovor. V ta namen so natisnili zloženko, v kateri je obrazloženo, kaj šole smejo in česa ne smejo kopirati ter kakšna je pravna ureditev tega področja. Oblikovali so tudi nalepko, ki jo bodo prejele šole, ki so pristopile k sporazumu, kar je sicer do danes storilo okoli 97 odstotkov vseh šol.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
pietetnik
# 14.03.2018 ob 17:15
Ali je Alenka Bratovšek že nakazala svoj delež za diplomsko nalogo?
Lukos
# 14.03.2018 ob 17:15
Joj kaki komentarji.....očitno SamoRes in BOBERČEK nista nikoli nič naredila v življenju na kar bi bila ponosna......
Avtorji se trudijo in zato tudi rabijo plačilo, ker pa pač vsaka družina si ne more privoščit 10-30 evrov za knjigo je to super kompromis...avtorji vsaj nekaj dobijo in otrok dobi svoje.
henodarling
# 14.03.2018 ob 21:50
In zakaj bi bili ravno avtorji kar tako dolžni "šenkavat" svoje znanje, trud in delo?
spela55
# 15.03.2018 ob 09:17
Literatura, ki se uporabi za izobraževanje otrok, bi morala biti brezplačna.

Potem naj bodo pa brezplačne še glasbena šola, športne aktivnost, javne knjižnice, oblačila, igrače in nenazadnje, tudi hrana. Če gre za otroke. Res, za kerga klinca od vsega denarja, ki se ga porabi, da se otroka gor spravi, bi morali ravno avtorji delati zastonj?
In še za tiste, ki mimo streljate- govorimo o knjigah, ne učbenikih in delovnih zvezkih.
ADN
# 15.03.2018 ob 09:15
Problem torej ni, da bi bili slabo izobraženi ampak egoisti brez vesti, etičnega in moralnega čuta.
Se pa strinjam z napisanim o šolskem sistemu, žal so vsa priporočila učiteljev s terena, že leta, mirno ignorirana. V učne načrte butajo vedno nove vsebine. Vsaka vlada premeče vsebine in temu reče šolska reforma. V učnih načrtih ni nobene sistematike in otroci nič več ne pišejo. Posledica je, da je ogromno učencev, ko zaključijo osnovno šolo polpismenih ali celo nepismenih. Prosite učenca v devetem razredu naj vam nekaj na glas prebere, potem pa ga povprašajte kaj je prebral in vam bo vse jasno.
RJSlo
# 14.03.2018 ob 22:03
DrKult
# 14.03.2018 ob 18:44
je pa ena stvar vsekakor bila boljša v socialistični Jugi in to je bil šolski sistem.
----------------------------------------------------
No ja. Spet eden, ki živi v oblakih. Ta isti sisetm je izobrazil današnje politike, finančnike, šolnike, zdravnike, itd. Minus na strani države se pa meri v desetinah miliard. "Odličen" šolski sistem.
DrKult
# 14.03.2018 ob 18:44
@Lukos - neumnost. Za razliko od SamoRes-a nisem komunist, niti nisem levičar, je pa ena stvar vsekakor bila boljša v socialistični Jugi in to je bil šolski sistem. Ta je bil namenjen izobraževanju in ne mozganju avtorjev, ki vsako leto napišejo nov učbenik in izdajo 5 delovnih zvezkov za predmete, kjer ti sploh niso potrebni.
Osnovnošolska in srednješolska matematika je danes do pike natančno identična kot je bila v času mojega šolanja (ki je bilo sicer že v Sloveniji, ampak še ni bilo "posodobljeno"). Razlika pa je v tem, da so moji starši plačali ceno 1/5 učbenika, ki je bil tudi edina literatura pri predmetu. Naloge so bila na koncu vsakega poglavja, reševali pa smo jih v zvezek. Danes ima moja nečakinja v petem razredu učbenik in dva delovna zvezka, za isti predmet matematika. Čemu je to potrebno? To ima en sam namen - služenje avtorjev na račun otrok. Šole predpišejo literaturo, kurikulum sledi strukturi učbenika, da se ne bi slučajno kak učenec naučil poštevanke iz starega učbenika pa zagotavljajo domače naloge, kjer moraš rešiti točno tisto v delovnem zvezku, enaka s tremi spremenjenimi številkami iz starega učbenika pa ne velja.
Velja tudi za ostale predmete. Prosim lepo, kaj hudiča rabimo pri slovenščini delovni zvezek? Rabiš 2 knjigi - slovnico in berilo. Prvič v zgodovini se funkcionalna pismenost v državi NIŽA. Zakaj? Ker se za učenje materinskega jezika uporabljajo metode in gradiva, kakršna so predvidena za učenje tujih jezikov, ker sicer ne bi mogli prodati 3 dodatnih delovnih zvezkov.

Kljub temu, da sem imel izposojene učbenike skozi celo osnovno in srednjo, sem dobil v osnovni 2 zlati Vegovi priznanji, 2 srebrni Stefanovi, 3 srebrna iz logike in še nekaj tistih brezveznih bronastih.
Na srednji sem dobil zlato iz zgodovine v drugem letniku, 2 srebrni iz matematike in v zadnjem letniku državno nagrado za esejistiko. Čisto vse našteto brez vsakršnih brezveznih delovnih zvezkov, pa še šprical sem občasno.
J€Z€N
# 14.03.2018 ob 21:04
Za plače pa ni.
SamoRes
# 14.03.2018 ob 16:42
Še en državni sesek je odprt. Tokrat so se spravili kar na naše otroke.
BOBERČEK
# 14.03.2018 ob 17:01
Res je, ne vejo še kje bi še vse molzli in sesali!
SamoRes
# 14.03.2018 ob 18:24
@Lukos
Literatura, ki se uporabi za izobraževanje otrok, bi morala biti brezplačna. Če ustvarjalci, ne dopustijo nekaj skopiranih strani iz svojih del prepustit širjenju kulture naj učitelji posežejo po besedilih, ki ne zahtevajo avtorskih pravic.
Kazalo