Za marsikoga sporna tedenska serija publikacije Časopisne priče (Zeitungszeugen) objavlja članke nacističnih časopisov, ki so izhajali v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, te pa pospremijo s kritičnimi komentarji. Foto: EPA
Za marsikoga sporna tedenska serija publikacije Časopisne priče (Zeitungszeugen) objavlja članke nacističnih časopisov, ki so izhajali v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, te pa pospremijo s kritičnimi komentarji. Foto: EPA
Mein Kampf
Leta 2015 bo minilo 70 let od Hitlerjeve smrti in bo knjiga po zakonu o avtorskih pravicah spet javna last. Foto: EPA

Prvi nemški ponatis zloglasnega Hitlerjevega dela po padcu nacizma je preprečila nosilka avtorskih pravic, vlada zvezne dežele Bavarske. Brošura naj bi bila natisnjena na 16 straneh, na eni strani bi bili odlomki iz Hitlerjeve knjige, na drugi pa komentarji znanega zgodovinarja.

Kot je založnik Peter McGee danes zapisal na spletni strani svojega tednika Zeitungszeugen (Časopisne priče), je izdajo ponatisa prestavil, saj mora preučiti nekatera pravna vprašanja. Do takrat bo izdal le komentar k brošuri. Umestil ga bo v svojo revijo, ki objavlja reprodukcije časopisov iz časa nacizma, pospremljene s strokovnimi analizami.

Vlada zvezne dežele Bavarske ne odstopa od stališča, da bi McGee z objavo odlomkov iz Mein Kampfa kršil avtorske pravice.

Knjiga ni prepovedana, ji pa preprečujejo ponatis
V Nemčiji so distribucijo del nacistične ideologije, vključno s svastiko in pozdravom z iztegnjeno roko, prepovedali po drugi svetovni vojni. Danes pa pravzaprav Moj boj v Nemčiji ni zares prepovedan, ampak le lastniki avtorskih pravic - bavarska državna oblast, ki jih je v denacifikaciji prevzela osrednji nacistični založbi Eher-Verlag, tiskanja ne pusti, da ne bi s tem navdihovali desničarskih skrajnežev. Lastnica pravic - zvezna država Bavarska - si ves ta čas prizadeva preprečiti kakršne koli ponatise, ni pa zakona, ki bi prepovedoval posedovanje ali menjavo izvirnika. Knjiga je prevedena v nekaterih drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji.

Je zaradi tabuja samo bolj zanimiv?
"V Nemčiji je tema občutljiva, vendar je neverjetno, da večina Nemcev nima dostopa do knjige Moj boj, saj je zaradi 'črne magije', ki jo obdaja, velik tabu," je prejšnji teden za Reutres komentiral McGee, ki si želi Hitlerjev traktat o arijski nadmoči narediti dostopen, da ga bodo lahko ljudje prebrali - in ga nato zavrgli. "Ko bo enkrat razkrinkano, se lahko zabriše tudi v smeti literature," pravi.