V reviji Zeitungszeugen britanska založba objavlja odlomke iz nacističnih časopisov, pospremljene s kritičnimi komentarji. Foto: EPA
V reviji Zeitungszeugen britanska založba objavlja odlomke iz nacističnih časopisov, pospremljene s kritičnimi komentarji. Foto: EPA
Adolf Hitler: Mein Kampf
Adolf Hitler je leta 1925 v delu Moj boj (Mein Kampf) zarisal poteze nacistične ideologije.
Adolf Hitler
Leta 2015 bo minilo 70 let od Hitlerjeve smrti in bo knjiga po zakonu o avtorskih pravicah spet javna last. Foto: EPA
Moj boj
Hitlerjev Moj boj je v Sloveniji nazadnje izšel v prevodu Marjana Furlana, knjiga na 624 straneh je dostopna v številnih slovenskih knjižnicah. Foto: Založba Mavrica

Bavarska, ki je lastnica pravic te Hitlerjeve vizije arijske nadmoči, že razmišlja o pravnih ukrepih, s katerimi bi publikaciji preprečila dostop do nemških kioskov. Odlomke iz avtobiografskega dela Moj boj, katerega ponatis je v Nemčiji prepovedan, do njega pa je mogoče priti, le če gre za akademske študije, želi objaviti založba Albertas Ltd. s sedežem v Londonu. Prvega od treh sicer 16 strani dolgega izvlečka, pospremljenega s kritičnim komentarjem, nameravajo objaviti še ta mesec v 100.000 izvodih.
"V Nemčiji je tema občutljiva, vendar je neverjetno, da večina Nemcev nima dostopa do knjige Moj boj, saj je zaradi 'črne magije', ki jo obdaja, velik tabu," je za Reutres povedal direktor britanske založbe Peter McGee. Zato si želijo narediti diktatorjevo delo dostopno ljudem, da ga bodo lahko prebrali in ga nato zavrgli. "Ko bo enkrat razkrinkano, se lahko zabriše tudi v smeti literature," pravi.
Odlomki Mojega boja naj bi bili torej nekakšna priloga tedenske marsikomu sporne serije publikaciji Časopisne priče (Zeitungszeugen), v katerih objavljajo članke nacističnih časopisov, ki so izhajali v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, te pa pospremijo s kritičnimi komentarji. Zadnji izvod je izšel pretekli teden in so ga po McGeejevih navedbah prodali v 250.000 izvodih. Bavarsko finančno ministrstvo opozarja, da bi priloga revije kršila založniške pravice, zato že razmišljajo o zakonitih ukrepih. McGee pa vztraja, da priloga pravic ne krši.
Sprva zasmehovana knjiga se znajde na vsaki polici
Vodja nacistične stranke Adolf Hitler je Moj boj napisal med prestajanjem zaporne kazni v landesberški trdnjavi leta 1923. Prvi del obsežne knjige z naslovom Eine Abrechnung (Obračun) je izšel leta 1925, drugi (Die Nazionalsozialistische Bewegung - Nacionalsocialistično gibanje) leto pozneje, v njej pa je Hitler prepletel zgodbo o mladosti in svoje antisemitistične poglede. Medtem ko so se prve kritike žaljivo spravile na knjigo in jo zbadljivo poimenovale Moj krč, je bilo nekaj let pozneje vse drugače. O knjigi, v kateri je Hitler natančno lociral sovražnika, ki spodkopava nemško blaginjo, so z velikim navdušenjem pisala glasila sindikatov, citirali so jo celo pridigarji Evangeličanske cerkve.
Lastniki pravic tiska v Nemčiji ne dovolijo
V Nemčiji so distribucijo del nacistične ideologije, vključno s svastiko in pozdravom z iztegnjeno roko, prepovedali po drugi svetovni vojni. Danes pa pravzaprav Moj boj v Nemčiji ni zares prepovedan, ampak le lastniki avtorskih pravic - bavarska državna oblast, ki jih je v denacifikaciji prevzela osrednji nacistični založbi Eher-Verlag, tiskanja ne pusti, da ne bi s tem navdihovali desničarskih skrajnežev. Lastnica pravic zvezna država Bavarska si ves ta čas prizadeva preprečiti kakršne koli ponatise, ni pa zakona, ki bi prepovedoval posedovanje ali menjavo izvirnika. Knjiga je prevedena v nekaterih drugih evropskih državah, tudi v Sloveniji.