"Že dolgo smo si želeli, da bi to zakladnico povezali s skupnostjo in zbirko odprli vsem," je povedala direktorica knjižnice Esther Ritman. Foto: EPA
false
V biblioteki Philosophica Hermetica oziroma Ritmanovi knjižnici hranijo eno najbogatejših zbirk knjig in tekstov s področja misticizma in alkimirje. Donacija Dana Browna bo omogočila digitalizacijo celotnega osrednjega jedra zbirke, ki obsega približno 4.600 rokopisov in knjig, natisnjenih pred letom 1900, in približno 20.000 knjig, natisnjenih po letu 1900. Foto: EPA

V nizozemski biblioteki Philosophica Hermetica, poznani tudi kot The Ritman Library, knjižnici, ki jo je ustanovil Joost R. Ritman, je Brown večkrat pregledoval antične rokopise in knjige ter iskal navdih za svoje knjižne uspešnice.

Z donacijo pomaga širiti navdih, ki ga je tam našel tudi sam
Zdaj je s svojo finančno donacijo 300.000 dolarjev stopil naproti želji knjižničnega vodstva po digitalizaciji osrednjega dela zbirke, ki bo omogočila ohranjanje dragocenih besedil ter njihovo dostopnost javnosti po vsem svetu, poroča The Guardian.

V videu, v katerem Brown spregovori v svoji domači knjižnici, je povedal, da ga je starodavni misticizem vedno prevzel, eno najbogatejših zbirk knjig in besedil s tega področja pa hranijo prav v Ritmanovi knjižnici. Avtor Da Vincijeve šifre je knjižnico večkrat obiskal tudi med pisanjem romanov Izgubljeni simbol in Inferno. Kot je dodal, je zelo počaščen, da lahko sodeluje v tej pomembni iniciativi za ohranjanje in predstavljanje tega obsežnega gradiva.

Spomladi 2017 bo na spletu dostopno celotno jedro zbirke
V zbirki je približno 4.600 rokopisov in knjig, natisnjenih pred letom 1900, in približno 20.000 knjig, natisnjenih po letu 1900. Nad Brownovo donacijo, ki bo omogočila digitalizacijo in dostopnost zbirke širši javnosti, so navdušeni tudi v knjižnici. "Že dolgo smo si želeli, da bi to zakladnico povezali s skupnostjo in zbirko odprli vsem," je povedala direktorica knjižnice Esther Ritman. Prav po Brownovi zaslugi bo mogoča digitalizacija celotnega jedra zbirke.

K projektu digitalizacije bo 15.000 evrov prispeval tudi kulturni fond nizozemskega princa Bernharda, izvedbo pa je prevzelo podjetje, specializirano za digitalizacijo nizozemske kulturne dediščine. Napovedujejo, da bo osrednji del zbirke na spletu dostopen spomladi leta 2017.