Ne ubijaj slavca je klasika ameriške literature; leta 1999 so jo v anketi zbornika Library Journal razglasili za najboljši roman stoletja. Foto: AP
Ne ubijaj slavca je klasika ameriške literature; leta 1999 so jo v anketi zbornika Library Journal razglasili za najboljši roman stoletja. Foto: AP
Za svoje edino do zdaj objavljeno delo je Harper Lee dobila tudi predsedniško medaljo svobode. Foto: EPA

m ovrgli.

Njeni agenti so sporočili, da je pisateljica "v polnosti duševno zmogljiva" in je preiskava pod okriljem zvezne države Alabama zaključena.

V izjavi za javnost je Andrew Nurnberg, ki Leejevo že dve leti zastopa na mednarodnem trgu, povedal, da je bil presenečen, ko je slišal, da je nekdo anonimno prijavil zlorabo starostnice.

Za Nelle, kot ji rečejo bližnji (hkrati je to njeno prvo rojstno ime), naj bi bilo v oskrbovanem domu v Monroevillu, kjer prebiva že leta, odlično poskrbljeno. "Namigovati drugače, anonimno in brez dokazov, je tako sramotno kot žalostno. Raje se skupaj z avtorico veselimo odkritja njenega dolgo izgubljenega romana," je dodal.

Ne ubijaj slavca kot predzgodba
Harper Lee se je pred več kot pol stoletja prostovoljno umaknila iz javnega življenja in živela v relativni osami. Pred kratkim pa je njena prijateljica in odvetnica Tonja Carter sporočila, da se je našel rokopis romana Go Set a Watchman, v katerem nastopa lik Scout Finch iz slavnega romana Ne ubijaj slavca, a v odraslosti.

Roman je bil pravzaprav pred uspešnico Ne ubijaj slavca iz leta 1960, ta - edina do zdaj izdana - knjiga Leejeve pa naj bi pravzaprav nastala na predlog založbe, kjer so si zaželeli roman z vidika mlade Scout.

V odmevnem romanu, po katerem so posneli film z Gregoryjem Peckom v glavni vlogi, je Leejeva na topel in humoren način opisala še kako resno temo, globoko zakoreninjeni rasizem v svojem rojstnem kraju. Čeprav je bilo to njeno edino delo, ki je ugledalo luč sveta, je bila zanj nagrajena z več uglednimi priznanji, tudi s prestižnim pulitzerjem, leta 2007 pa ji je predsednik George Bush ml. podelil medaljo svobode.

Kmalu po novici o odkritem rokopisu Go Set a Watchman so se usule najrazličnejše obtožbe, številni so namigovali, da želi nekdo na račun oslabele starostnice mastno zaslužiti, saj naj sama ne bi bila sposobna odločati o svojih zadevah. Zato so preiskovalci izčrpno izprašali tako pisateljico kot njene znance, da bi ocenili, ali je zmožna odločati o objavi romana.

Njen sluh in vid sta po kapi, ki jo je utrpela pred leti, močno okrnjena, zato so morali določena vprašanja napisati, a je nato pisno brez težav odgovorila nanje, še vedno pa so tudi njene bralne sposobnosti dobre. Pooblaščenci alabamskih oblasti za ta primer so zato sklenili: "Gospa Lee se dobro zaveda, da bo njena knjiga izdana. Želi si, da bi bila izdana in je to jasno povedala."