Za Mein Kampf so se odločili dijaki vse od Palerma do Trsta. Foto: EPA
Za Mein Kampf so se odločili dijaki vse od Palerma do Trsta. Foto: EPA

Deset razredov italijanskih srednješolcev je namreč med svojih deset najljubših knjig uvrstilo tudi protijudovski manifest nemškega nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja Moj boj (Mein Kampf).

Dijake so povprašali v okviru vladne sheme, s katero so šolam ponudili 150 evrov, da bi dijakom in učencem kupili najpriljubljenejše knjige. V shemo je bilo vključenih več kot 138.000 razredov osnovnih in srednjih šol.

Iskali so le sodobne knjige
Predstavnik ministrstva Alessandro Fusacchia je povedal, da so na zelo dolgem seznamu knjig, ki so se v razredih po državi uvrstili med deset najbolj priljubljenih, opazili tudi Hitlerjev Moj boj, čeprav za to knjigo sploh ni bilo mogoče glasovati, saj so morali dijaki na seznam uvrstiti samo knjige italijanskih avtorjev, ki so bile izdane po letu 2000.

Moj boj je bil prvič objavljen leta 1925, prvič po koncu druge svetovne vojne pa so ga letos znova natisnili v Nemčiji z obsežnimi pojasnili zgodovinskih okoliščin. Knjiga je postala uspešnica.

Izbira te knjige ni bila omejena na samo eno pokrajino, pač pa so se za Moj boj odločili dijaki vse od Palerma do Trsta.

Osnovnošolci lahko izbrali tuje avtorje
Za tri najboljše knjige so bile na državni ravni nazadnje izglasovane Bianca come il latte, rossa come il sangue Alessandra D'Avenie, Io Non Ho Paura Niccola Ammanitija in Gomorra Roberta Saviana.

Med italijanskimi osnovnošolci, ki niso bili omejeni zgolj na italijanske sodobne avtorje, pa so bile tri najbolj priljubljene knjige Mali princ, Ostržek ter Charlie in tovarna čokolade.