Velik del Tolkienovega opusa je izšel po pisateljevi smrti. To je pravzaprav skupno številnim literatom - spomnimo se samo na Franza Kafko ali pa morda Stiega Larssona. Foto: Harper Collins
Velik del Tolkienovega opusa je izšel po pisateljevi smrti. To je pravzaprav skupno številnim literatom - spomnimo se samo na Franza Kafko ali pa morda Stiega Larssona. Foto: Harper Collins
Najava še ene izdaje je presenetila celo strokovnjake, ki se ukvarjajo s Tolkienovim opusom. Foto: AP

To je zgodba o nalogi in o omahljivcu, ki se postopoma spremeni v resničnega junaka - prototip za vse, kar je Tolkien pozneje še napisal.

John Garth

Padec Gondolina popisuje zgodovino čudovitega, skrivnostnega mesta vilincev, ki ga izropa in uniči temni gospodar Morgoth. Tolkien je pripoved začel pisati leta 1917, pozneje pa se je seveda v to pokrajino svoje domišljije vrnil še za Hobita in Gospodarja prstanov.

"Absolutnemu zlu" Morgotha se zoperstavi morski bog Ulmo, ki je na strani vilincev iz Gondolina. Morgoth skuša skrito mesto najti in zravnati s tlemi.

Shaun Gunner, ki sedi na čelu Tolkienovega društva, je ob tej vesti za BBC pojasnil, da številni pisateljevi oboževalci Padec Gondolina častijo kot "sveti gral Tolkienove pisave".

Sin, najzvestejši urednik
To bo že drugo novo staro delo, ki ga bo v zadnjih dveh letih izdal in uredil Christopher Tolkien, sin pokojnega pisatelja, tudi sam zdaj že 93-letni možak. Najava knjige je poznavalce presenetila, saj je Tolkien mlajši lani ob izidu zgodbe Beren in Lúthien precej nedvoumno napovedal, da je bilo to "zadnje poglavje mojega dolgoletnega urejanja očetove zapuščine".


J. R. R. Tolkien, ki je umrl leta 1973, je dočakal samo izid dveh ključnih romanov o Srednjem svetu, Hobita in seveda Gospodarja prstanov. Od njegove smrti je Christopher, ki ga je oče nekoč opisal kot "svojega glavnega kritika in sodelavca", večino življenja posvetil urejanju in izdajanju vsega, kar očetu ni uspelo. Prav po njegovi zaslugi sta postumno izšli priljubljeni deli Silmarillion (v slovenščini v prevodu Uroša Kalčiča) in Povest o Húrinovih otrocih (v slovenščino prevedel Branko Gradišnik).

Biografi sklepajo, da je Tolkien Padec Gondolina začel pisati, ko se je vrnil iz služenja vojske v prvi svetovni vojni, torej leta 1917. John Garth, izvedenec za Tolkienovo delo, je pojasnil, kako je na Tolkienovo pisanje vplivala izkušnja vojne. "Ko se je vrnil s fronte, ves vročičen, je pozimi 1916/17 okreval. V bitki na Somi je izgubil dva najtesnejša prijatelja, zato si lahko mislimo, da je bil psihično prav taka razvalina kot telesno."

Zgodba je nekakšen manjkajoči člen, saj služi kot kronika starodavne dobe v Srednjem svetu, torej časa pred dogodki v Gospodarju prstanov. "Obenem je to zgodba o nalogi in o omahljivcu, ki se postopoma spremeni v resničnega junaka - prototip za vse, kar je Tolkien pozneje še napisal," je povedal John Garth, avtor knjige Tolkien in velika vojna. "Pojavi se temni gospodar, prvič pa tudi orki in balrogi: Tolkien se ogreva za vse, kar je še pred njim."

"Sveti gral"
"Padec Gondolina je za številne v Tolkienovi skupnosti sveti gral mojstrovih besedil, ena izmed treh velikih zgodb, enakovredna Povesti o Hurinovih otrocih ter Beren in Lúthien. Nikoli si nismo upali sanjati, da bomo dočakali to izdajo,"
je navdušen Gunner.

Zgodbo, ki bo izšla 30. avgusta, je ilustriral Alan Lee - prav njegove ilustracije v Gospodarju prstanov in Hobitu so navdihnile vizualno podobo obeh megalomanskih trilogij Petra Jacksona.

To je zgodba o nalogi in o omahljivcu, ki se postopoma spremeni v resničnega junaka - prototip za vse, kar je Tolkien pozneje še napisal.

John Garth