Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore je imel okrog 150 let in ljubil komorno glasbo. Zdaj vemo tudi, da je pestoval strto srce. Foto:
Albus Percival Wulfric Brian Dumbledore je imel okrog 150 let in ljubil komorno glasbo. Zdaj vemo tudi, da je pestoval strto srce. Foto:
JK Rowling
JK Rowling je prva ženska, ki je s prodajo svojih knjih zaslužila več kot milijardo dolarjev. Harry Potter in svetniki smrti je ob izidu (julija letos) postala najhitreje prodajana knjiga vseh časov.

Ekscentrični, a dobrodušni ravnatelj čarovniške akademije Bradavičarke Albus Dumbledore je (bil) gej, je na literarnem večeru v Carnegie Hallu potrdila njegova "mama", J. K. Rowling. Razkritje je spodbudilo vprašanje mladega bralca, ki ga je zanimalo, ali je Dumbledore kdaj našel svojo pravo ljubezen.

Tragedija shakespearjanskih razsežnosti
Nekoč davno mu je glavo zmešal drug čarovnik, Gellert Grindelwald, je pojasnila pisateljica, ki pa je v bitki med dobrim in zlim izbral napačno stran in za to pozneje plačal z življenjem. "Ljubezen nas včasih zaslepi," je razložila in dodala, da je bil Dumbledore zaradi tega "grozljivo, strašno razočaran".

Oboževalci Harryja Potterja so na različnih spletnih forumih že dalj časa ugibali o spolni usmerjenosti bradatega profesorja, v zvezi s katerim v nobeni od knjig ni omenjena kaka ženska spremljevalka, le temačna in skrivnostna preteklost. Rowlingova je menda v scenariju za šesti film iz sage, Harry Potter in polkrvni princ, našla mimobežno omembo dekleta, v katero naj bi bil Albus nekoč zaljubljen - in režiserja Davida Yatesa prosila, naj to podrobnost spremeni.

Newyorčanov ni motilo
Britanska pisateljica svojo uspešnico v ZDA z majhno turnejo predstavlja prvič po letu 2000; med drugim je opozorila, da so njene knjige "razvlečen zagovor strpnosti", in spodbodla bralce, naj le "dvomijo o avtoritetah". "Če bi vedela, da vas bo ta novica tako razveselila, bi kaj rekla že prej," je bil njen odgovor na navdušen aplavz občinstva v Carnegie Hallu.

Bodo gorele nove grmade?
Čeprav ob izidu zadnje knjige tega človek ne bi uganil, Rowlingove vendarle ne marajo čisto vsi: več krščanskih skupin je pisateljico obtožilo, da je Harry Potter ljudi 'napeljuje' k čarovništvu. No, "razkritje" o Dumbledoru jim bo verjetno dalo še en razlog za zgražanje.

A. J.