Foto:
Foto:
Svetovna mladinska uspešnica po mnenju katoliške cerkve bralca popelje v svet dobrega in zla. Foto: EPA

Evangeličanska cerkev je že odkar izhajajo knjige o mladem čarovniku imela pripombe, da gre pravzaprav za knjige o čarovniji, ki mladega bralca napeljujejo k neverskim mislim. Vendar pa se za razliko od ameriške veje evangelistov v Veliki Britaniji mnenje te cerkve mehča. Prejšnji mesec je namreč angleška cerkev izdala vodič z naslovom Mixing It Up With Harry Potter (Razgibano s Harryjem Potterjem) Owena Smitha. Knjiga se ukvarja z dogodki resničnega sveta in tistimi iz knjig o Potterju, da bi raziskali razlike med pojmoma žrtvovanja in usmiljenja.

Avtor vodiča Owen Smith trdi, da pri knjigah J. K. Rowlingove niti ne gre za napeljevanje k okultnim mislim, saj je magija Rowlingove prav taka magija, kot jo je na primer ustvaril pisatelj C. S. Lewis, čigar literarni svet bi lahko označili za krščanskega. Z njim se strinja tudi oxfordski škof John Pritchard. Po njegovem mnenju je svet Potterja drugačen kot naš, a gre v njem za podobne dileme, kar spodbujaja bralce k razmišljanju in jih vodi k pravilnim odločitvam. Kljub temu pa je leta 2000 angleška cerkev zavrnila studio Warner, ki je želel posneti del prvega filma o Harryju v Canterburyjski katedrali, se spominja britanski časopis Guardian.

"New age" Vatikan
Po drugi strani pa katoliška cerkev v knjigah Rowlingove ne vidi nobenega problema. Vatikan, v duhu "new age" razmišljanja, ne sodi Harryja Potterja kot problematične knjige. Ravno nasprotno - oče Peter Fleetwood meni, da knjige prikazujejo boj med dobrim in zlim v skladu z moralo vatikanske cerkve.

Pisateljica sama je leta 2000 dejala, da se ji zdi, da je svojim pisanjem užalila cerkev veliko bolj, kot če bi dejala, da Bog ne obstaja, poleg tega pa je prepičana, da vsak inteligenten bralec, ne glede na starost, zna sam presoditi knjigo.