Koliko knjig ste letos že prebrali? Je bilo med njimi tudi kakšno delo slovenskega avtorja? Foto: EPA
Koliko knjig ste letos že prebrali? Je bilo med njimi tudi kakšno delo slovenskega avtorja? Foto: EPA

Na prireditvi so udeležencem projekta podelili priznanja in nagrade. Večer je sklenil nastop literata in promotorja projekta Andreja Rozmana - Roze ter koncert Vlada Kreslina.

Na prireditvi so med drugim predstavili e-knjige na bralnikih, otroci pa so lahko prisluhnili pravljični urici in se poigrali z igračami iz igroteke. Popoldan je popestril tudi nastop Pripovedovalskega varieteja s Špelo Frlic in Ano Duša.

Projekt Mesto bere je Mestna knjižnica Ljubljana letos pripravila prvič. Namenjen je bil vsem članom knjižnice, starejšim od 16 let, ki so v petih mesecih prebrali pet knjig s pripravljenega seznama 67 proznih in pesniških del slovenskih avtorjev. Bralnemu projektu se je pridružilo 161 bralcev, od katerih jih je branje uspešno končalo 154.

Dvakrat večja izposoja Slovencev
Kot so zapisali v knjižnici, so bili s projektom zadovoljni, saj je bilo izposojenih več kot 7.000 knjig s seznama, poleg tega se je podvojila izposoja knjig slovenskih avtorjev. Bralci so na zgibanke in splet zapisali 935 refleksij. Knjige so lahko prebirali tudi na bralnikih, saj je bilo deset naslovov dostopnih tudi na njih.

Cilj projekta ni bil le promocija branja, temveč tudi spodbujanje druženja ob pogovorih o knjigah ter izobraževanja na področju branja in pisanja. V ta namen so pripravili 28 spremljevalnih prireditev, od tega 26 literarnih večerov. Na njih so velikokrat gostili avtorja predstavljene knjige. Na večerih so našteli čez 700 obiskovalcev. Organizirali so tudi posebne izobraževalne programe, na katerih so našteli skoraj 200 udeležencev ter pripravili bralne priporočilne sezname za spoznavanje izbranih tem.

Z bralnim projektom Mesto bere bodo, kot so napovedali v knjižnici, nadaljevali letos jeseni. Takrat bodo na vrsto prišla tudi kakovostna dela tujih avtorjev.