Priljubljeni 'Gabo' je veljal za enega največjih pisateljev 20. stoletja, populariziral je zvrst magičnega realizma. Foto: EPA
Priljubljeni 'Gabo' je veljal za enega največjih pisateljev 20. stoletja, populariziral je zvrst magičnega realizma. Foto: EPA

Po lanski smrti 87-letnega kolumbijskega pisatelja Marqueza, Nobelovega nagrajenca za literaturo, ki ga je predsednik Juan Maunel Santos označil za "največjega Kolumbijca, kar jih je kdaj živelo", je vrednost prvih izdaj njegovih romanov narasla.

Najdena izdaja, eden izmed 8.000 primerkov, ki jih je leta 1967 natisnila argentinska založba, naj bi bila po ocenah poznavalcev vredna 60.000 ameriških dolarjev (slabih 53.500 evrov).

Delo je last trgovca z redkimi knjigami Alvara Castilla. Kupil jo je leta 2006 v knjigarni v urugvajski prestolnici Montevideo, Marquez pa mu je vanjo pozneje napisal posvetilo: "Za Alvara Castilla, trgovca z redkimi knjigami, tako včeraj kot zmeraj. Tvoj prijatelj Gabriel."

Castillo se je odločil, da bo nazaj pridobljeno knjigo podaril Kolumbijski narodni knjižnici: "Ta knjiga mi ne pripada več, zdaj pripada moji državi. Od trenutka, ko so številni Kolumbijci obsodili njeno krajo, to delo pripada vsem nam."

Podpisano prvo izdajo romana Sto let samote so tatovi preteklo soboto ukradli iz zaklenjenega kabineta, v katerem je bila razstavljena v sklopu mednarodnega knjižnega sejma v Bogoti.