Pred kratkim so pri založnikih Enciklopedije Britannica na trg poslali digitalno različico svojih enciklopedij za tablične računalnike. Podjetje bo odločitev o opustitvi tiskanja pospremilo z brezplačno dostopnimi vsebinami na svoji spletni strani za teden dni. Foto: PrintScrn
Pred kratkim so pri založnikih Enciklopedije Britannica na trg poslali digitalno različico svojih enciklopedij za tablične računalnike. Podjetje bo odločitev o opustitvi tiskanja pospremilo z brezplačno dostopnimi vsebinami na svoji spletni strani za teden dni. Foto: PrintScrn

Založniki slovite enciklopedije, ki je v 244 letih izhajanja svoj obseg razširila s treh na 32 zvezkov, se bodo po napovedih posvečali le še nadaljnjemu izpopolnjevanju ponudbe njene digitalne in spletne različice.

Tiskana enciklopedija zastarela takoj
Podjetje, ki je Enciklopedijo Britannico nekoč prodajalo neposredno "od vrat do vrat", trenutno skoraj 85 odstotkov svojih prihodkov ustvari s prodajo prek spleta. Kot je dejal direktor podjetja Encyclopaedia Britannica Jorge Cauz, zato odločitev za prenehanje tiskanja ni bila nepričakovana. Po poročanju britanskega BBC-ja je podjetje nedavno ponudilo tudi digitalno različico svojih enciklopedij za tablične računalnike.

Na odločitev je, poleg sprememb v nakupovalnih navadah, močno vplivala tudi možnost ažurnega posodabljanja informacij v digitalnem okolju in želja rednih uporabnikov, ki jim je ljubša spletna različica. "Tiskana enciklopedija je zastarela že v trenutku, ko pride iz tiskarne," je dejal Cauz.

Zvezke Enciklopedije Britannice so med trde platnice zadnjič vezali leta 2010, v zadnjih letih so se v veliki meri posvečali tudi razvoju izobraževalne programske opreme.

En teden na spletu zastonj
Za tiskano Enciklopedijo Britannico je bilo najuspešnejše leto 1990, ko so prodali 120.000 kompletov, poroča ameriška tiskovna agencija AP. Prodaja je že šest leta zatem padla na številko 40.000. Podjetje je z raziskovanjem digitalnega založništva začelo že v 70. letih. Prve enciklopedije na zgoščenki so izdali leta 1989, pet let pozneje pa še spletno različico.

"Vsak mesec moramo odgovarjati na tisoče vprašanj, zastavljenih osebno, po telefonu ali prek spleta. In to moramo storiti hitro, kot je le mogoče," je za BBC povedal Richard Reyes-Gavilan iz Javne knjižnice Brooklyn.

Založniška podjetja se tudi sicer posvečajo povečanju prepoznavnosti v spletnem okolju, da bi si izborila svoj del pogače na tem hitro rastočem trgu, piše BBC. Časopisna podjetja, revije in tudi knjižni založniki zadnja leta ponujajo spletne različice svojih izdelkov, saj vse več bralcev do informacij dostopa s tabličnimi računalniki in pametnimi telefoni.

Zadnjih 32 zvezkov Enciklopedije Britannice je do razprodaje zalog na prodaj za 1.395 dolarjev (1.068 evrov). Podjetje bo odločitev o opustitvi tiskanja pospremilo z brezplačno dostopnimi vsebinami na svoji spletni strani za teden dni, poroča AP.