Knjige
(3)
Ivan Cankar je pisma na ljubljanski Rožnik pošiljal družini Franzotovih, pri katerih je bival. Foto: Arhiv A. Mraka
Letos mineva stoletnica smrti predstavnika slovenske moderne Ivana Cankarja. Foto: dLib
Mladinska knjiga je natisnila novo s podatki in fotografskim gradivom dopolnjeno in preurejeno izdajo Šopka Cankarjevih pisem. Foto: Mladinska knjiga

O čem je Cankar pisal Franzotovim na Rožnik?

Kam so izginila izvirna pisma?
13. februar 2018 ob 20:56
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ob stoletnici smrti Ivana Cankarja je Mladinska knjiga oživela pisma, ki jih je pisal leta 1911 iz Slovenskih goric Franzotovi družini na Rožnik. Prvo izdajo iz leta 1943, ki velja za bibliofilsko, so obogatili z novimi podatki in slikovnim gradivom.

Na knjigo Šopek Cankarjevih pisem iz Slovenskih goric na Rožnik je pred dobrim letom opozorila bralka, češ da gre za knjigo za sladokusce, vendar bi za večji bralni užitek lahko faksimile pisem, ki jih je leta 1943 uredil Tine Debeljak, tudi prepisali. Po mnenju urednice Nele Malečkar jim je uspela praznična izdaja, ki jo je z uvodno in spremno besedo obogatil nekdanji vodja rokopisne zbirke v Narodni in univerzitetni knjižnici Mihael Glavan.

Po Glavanovem mnenju je bila knjiga jeseni 1943, ko je izšla v 500 numeriranih izvodih pri Ljudski knjigarni v Ljubljani, dosežek slovenskega predmodernega faksimila, saj gre za tisti čas najboljše izdelane posnetke izvirnega gradiva. Danes je po njegovih predvidevanjih ohranjenih manj kot 50 izvodov, poleg tega pa ostaja uganka, kam so izginila izvirna pisma. Ivan Cankar jih je pošiljal Franzotovima sestrama Nini in Mariji, svojima rožniškima gospodinjama, predvsem prvi, njena hči pa jih je prenesla uredniku Debeljaku, ki jih je nato izročil direktorju založbe.

Kam so izginila pisma?
Leta 1945 sta oba morala zapustiti Slovenijo in morda jih je direktor založbe odnesel s seboj v Argentino, vendar jih tam niso našli. Morda so jih vrnili lastnici, čeprav vnukinja zatrjuje, da mama o tem ni nikoli govorila. Da bi jih nova oblast po vojni uničila, se zdi Glavanu malo verjetno, ker so Cankarja spoštovali, zato obstaja upanje, da še kje obstajajo, je povedal na predstavitvi. Pisma so sicer, kot je presodil že Debeljak, slavospev Rožniku in hvaležnosti omenjeni družini, zato imajo za Ljubljano še poseben pomen.

V novi izdaji so ohranili Debeljakovo študijo in jo dopolnili s pojasnili, med drugim z zgodovino nastanka in usodo knjige. Ohranili so tudi izbor nekaterih faksimilov, ki jim je Glavan dodal prepise vseh pisem z najbolj potrebnimi komentarji. V tretjem delu pa je Glavan podrobno opisal Cankarjevo življenje na Rožniku in usodo Franzotove družine, s katero je bil tedaj tesno povezan.

Na Rožnik je privabljal goste
Pri Franzotovih se je prvič počutil kot družinski član, plačeval jim je bivanje, a ne redno in ne vselej z denarjem, predvsem pa je v gostilno na Rožnik tako privabljal goste, da je družina dejansko živela na njegov račun, je nadaljeval Glavan.

"To ni literarnozgodovinska knjiga, ki bi analizirala Cankarja kot pisatelja, temveč celovita podoba Cankarja kot človeka," je poudaril Glavan. Kot je dodal, je iz pisem razvidno, kako napreduje pisanje njegove Lepe Vide, kaj je razmišljal in kako je gledal na slovensko družbo oz. dolino šentflorjansko, kot jo je imenoval. Iz njih veje tudi njegova privrženost domovini in mestu, saj je bil Cankar nedvomno velik domoljub, je sklenil Glavan.

VIDEO
Cankarjeva pisma iz Slovenskih goric na Rožnik
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
ennui
# 14.02.2018 ob 08:56
in čez nekaj dni je bil pretepen do smrti....

Kakšna absolutna laž in smeh od potvarjanja zgodovine.

Če je Ivan Cankar resnično bil pretepen do smrti, kar sem že velikokrat na žalost prebral v propagandističnih kotičkih interneta, me zanima sledeče: to naj bi se zgodilo konec oktobra, ko je (po naši uradni verziji) padel po stopnicah na Wolfovi ulici (nekateri pravijo da je bil pijan, ker je šel po vino v klet, drugi da je imel epileptični napad, kar sam sicer ne verjamem, glede na to da je rad kaj popil).
Torej, konec oktobra ga pretepejo do smrti, ne?

Cankar pa je umrl 11.12., šest tednov kasneje. Bil je poškodovan in priklenjen na posteljo, ampak sposoben govorenja. Zakaj, dragi dbitls, ni v teh šestih tednih omenil "Hej, srbi/hrvati so me pretepli!"? Zakaj ni pokazal s prstom na napadalce? Zakaj imamo zdravniška poročila, ki tega ne omenjajo - omenjajo pa to, da je zaradi slabe odpornosti zbolel za špansko gripo (influenco), kar ga je v začetku decembra tudi, na našo žalost, pokopalo?

Kdaj boste nehali s to, tako lahko z zgodovinskimi viri ovrženo, propagando?
bolkonsky
# 14.02.2018 ob 09:31
in čez nekaj dni je bil pretepen do smrti...
---------------------
to so špekulacije...
človek je bil prepit in skregan z vsemi...eni so se ga odrekli,drugi so mu 'metali gor' da jih je izneveril,tretji so se zgražali nad njim,kulturni sodobniki(Govekar,recimo) so mu hrbet obrnili,Finžgar mu je govoril-ti si nor,jaz teh tvojih 'spisov' ne bom bral...Župančič je imel raje Murna(Cankar Murna niti 'obdiral' ni,ker mu je Murn rekel,da je 'neizražen' pesnik)...
skratka,
tipson je 'prešinfal' vse živo...od gosposke do politike...Cankar je živel 'BOEMSKO' življenje...
nekaj časa v Ljubljani,pa potem(dolgo) na Dunaja,pa v Puli,pa na Krasu,pa v Slovenskih goricah,pa se vmes par krat zdravil(kdo bi vedel od katere bolezni,kaj?) v Sežani,na Bledu in seveda bil še zaprt in poslan v 1WW,se seveda v vseh teh letih še parkrat zaljubil,predaval POLITIČNO na 'okoli',na koncu pa svoj konec doživel v Ljubljani...
in kdo ve kdo ga je 'butnil' po glavi...čisto verjetno je,da 'kozarček preveč'...

zanimivo pa je,da čim so ga v grob položili je 'zasvetil' v vsem svojem sijaju...
in še danes sveti...razume ga pa dejansko še danes nobeden ne povsem...

če bi bil Američan bi že 'deset' filmov po njem posneli...
mi,se pa vsi skupaj 'vrtimo' okoli njega,kot mačka okoli vrele kaše in 'bluzimo' o njem vsak na svoj 'šentflorjanski' način...

mislim,da ga mi,kot narod nismo niti vredni...
dbitls
# 14.02.2018 ob 01:22
kdaj nam boste nehali lagati o tem, kako je umrl???
"Ljudje so zdaj med nami - saj jih lahko vsaki dan slišite - ki bi nas najrajši prodali - kaj prodali - kar dali vbogajme. Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov. /…/ Najbolj gnusni, res - gnusni! - pa se mi zde tisti ljudje, ki čisto brez vzroka in brez povoda spravljajo v zvezo s političnim jugoslovanskim vprašanjem še slovenski jezik. Kar ponujajo ga, kar mečejo ga čez mejo, še ne vprašajo, kdo bi več zanj dal. Jaz še nisem videl Hrvata, ki bi prišel ponujat k nam svojo hrvaščino. Pri nas pa je drugače! Tako smo siti svoje kulture, da nam je že odveč in bi jo najrajši kar vrgli čez plot. " in čez nekaj dni je bil pretepen do smrti....
sicer pa, a se vam ne zdi, da je zdaj, po 100 letih kaj drugače???
Kazalo