O življenju, vesolju in sploh vsem je (pred)zadnji del Adamsove 'trilogije v petih knjigah'. Foto: Založba
O življenju, vesolju in sploh vsem je (pred)zadnji del Adamsove 'trilogije v petih knjigah'. Foto: Založba

Pisatelj je sprva napisal 16 poglavij tega dela, vendar jih je pozneje zavrgel in začel znova. Besedila bodo izšla v Adamsovi novi biografiji The Frood avtorja Jema Robertsa.

"Izvirna zgodba je briljantna, med drugim jo zaznamuje veliko humornih scen, vendar se jo je Adams odločil zavreči. Kljub temu je zgodba romana, kot jo poznamo danes, prvotni izredno podobna," je za BBC povedal Roberts.

Sklep "Štoparskega vodnika"
O življenju, vesolju in sploh o vsem
je tretji v nizu romanov, ki jih uvede kultno delo Štoparski vodnik po galaksiji. Ta je bil sprva zasnovan kot radijska igra, nato pa je Douglas na povabilo založnika napisal roman.

Romaneskna zgodba se začne nekega četrtka, ko se Vogoni, ena izmed najneprijetnejših vrst našega vesolja, odločijo porušiti Zemljo zato, da bi tam zgradili hiperprostorsko obvoznico. Po uničenju Zemlje se za edinega preživelega Zemljana Arthurja Denta začne dolgo potovanje po neskončnem vesolju.

Adams je umrl leta 2001 pri 49 letih za posledicami srčnega infarkta na svojem domu v Santa Barbari v ameriški zvezni državi Kalifornija. Dotlej je bilo po svetu prodanih več kot 15 milijonov izvodov njegovega Štoparskega vodnika po galaksiji.

Uspešnici so sledili še trije romani o vesolju - trilogija v štirih knjigah, kot je to poimenoval pisatelj - Restavracija ob koncu vesolja, Zbogom in hvala za vse ribe ter O življenju, vesolju in sploh vsem. Kasneje ji je dodal še peti del Pretežno neškodljiva, ki pa po mnenju mnogih oboževalcev Adamsove proze ni dosegelj predhodnikov. Vsi so na voljo tudi v slovenskem prevodu.