Kako pomembna je vloga Hermana Potočnika Noordunga, pove tudi njegova predstavitev v znamenitem muzeju Smithsonian v Washingtonu, kjer ga najdemo kot enega prvih petih utemeljiteljev vesoljske znanosti. Foto: http://noordung.vesolje.net
Kako pomembna je vloga Hermana Potočnika Noordunga, pove tudi njegova predstavitev v znamenitem muzeju Smithsonian v Washingtonu, kjer ga najdemo kot enega prvih petih utemeljiteljev vesoljske znanosti. Foto: http://noordung.vesolje.net
KSEVT
V Vitanju so letos odprli vrata Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT); njihova prva stalna razstava je posvečena prav Noordungu. Foto: BoBo

V knjigarni zgodila je potekala predstavitev Potočnikove knjige Problem vožnje po vesolju - raketni motor; pri tem je bil poudarek na Potočnikovi humanizaciji vesoljskih tehnologij.

Pionir vesoljskih poletov se je 22. decembra 1892 v Pulju rodil slovenskima staršema: Minki, rojeni Kokoschinek, katere rod izhaja iz Vitanja, in Jožefu Potočniku iz Zgornjega Razborja pri Slovenj Gradcu. Današnji "informans", v ospredju katerega bo Potočnikova slovita knjiga, organizira Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij (KSEVT).

Direktor KSEVT-a Miha Turšič izpostavlja, da je bil Potočnik prvi, ki je uporabil tehnološko znanje za iskanje odgovora na vprašanje, kako živeti v vesolju. "Ta vizija ga je izstrelila med ključne pionirje vesoljskih poletov, njegova knjiga Problem vožnje po vesolju - raketni motor pa je bila priročnik, učbenik vsem tistim, ki so naredili prve rakete in satelite ter poslali prvega človeka v vesolje in na luno."

Knjiga Problem vožnje po vesolju - raketni motor je prvič izšla v Berlinu leta 1929 in je predstavila vizijo geostacionarne postaje, sestavljene iz treh delov: observatorija, solarne elektrarne in bivalnega kolesa. Potočnikovo odkritje je pozneje uporabil britanski pisec znanstvene fantastike in futurolog Arthur C. Clarke, ki je že leta 1945 v reviji Wireless World objavil prelomni članek, v katerem je na Noordungovo orbito idejno utiril komunikacijske satelite.

Prevod knjige je leta 1986 izšel pod okriljem Slovenske matice, pri založbi KSEVT pa so z letnico 2010 izdali še kritično in komentirano izdajo Potočnikove knjige.

Knjiga, ki je dobesedno že letela v vesolju
Atraktor Dragan Živadinov je napovedal, da bo nocojšnji dogodek v Konzorciju razdeljen na tri dele. V prvem delu bodo izvedli "mikrokoreografijo" Noordungove knjige, ki jo je januarja letos ruski akademik in kozmonavt Jurij Baturin poslal na Mednarodno vesoljsko postajo. Sledila bo predstavitev Potočnikovega digitalnega arhiva, ki bo poleg njegove knjige kmalu v celoti dostopen na medmrežju. Večer bo sklenil pogovor o knjigi.

Kmalu obeležje v Pulju
Današnji dogodek je zgolj eden iz sklopa praznovanj 120. obletnice Noordungovega rojstva. Pri KSEVT-u so spomnili, da so 2. decembra, skupaj s Klovićevimi dvori iz Zagreba ter Zgodovinskim in pomorskim muzejem Istre iz Pulja, podpisali Noordungovo deklaracijo o postavitvi spominskega obeležja Hermanu Potočniku v Pulju. Ob podpisu deklaracije so v puljskem muzeju pripravil tudi razstavo o Potočnikovem življenju in delu. Sklop dogodkov so poimenovali Orbitalna oscilacija 0.06.

Kot vrhunec dogodkov, posvečenih Potočnikovemu spominu, bo v prostorih KSEVT-a v Vitanju 26. decembra že šestič potekala tradicionalna slavnostna orbitalna akademija. Posvečena bo prvemu elektronskemu instrumentu teremin in pa znaku KSEVT - Stepančičevi oziroma Černigojevi levitacijski skulpturi. Akademija bo tako posvečena tudi tržaškemu konstruktivističnemu ambientu.