Knjige
(5)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 22 glasov Ocenite to novico!
Blogozija 4
Četrta knjiga Blogozije obsega pesniška in prozna dela približno šestdesetih avtorjev. Foto: MMC RTV SLO
Blogozija 4
Vrsta avtorjev spremlja Blogozijo vse od njenega prvega dela. Foto: MMC RTV Slovenija

Dodaj v

Pesmi in zgodbe s spleta: kaj so ustvarili avtorji četrte Blogozije?

Literarni večer v Kinu Šiška
4. oktober 2012 ob 15:47,
zadnji poseg: 4. oktober 2012 ob 19:31
Ljubljana - MMC RTV SLO

Pred štirimi leti se je z namenom med MMC-jevimi blogarji spodbuditi ustvarjalnost in odkrivanje lastne literarne žilice rodila ideja o 'novotvorbi' Blogoziji. Julija je izšla četrta knjiga, v kateri najdemo marsikatera že domača imena, nekatera pa so na spletno prizorišče stopila prvič.

Uspešen epilog je doživel še četrti MMC-jev literarni natečaj, v katerem smo zbrali najboljša pesniška in prozna dela, ki so jih avtorji poldrugo leto objavljali na Mojem spletu. Tudi tokrat se je natečaj sklenil s knjižno izdajo na spletu objavljenih del, v njej pa lahko prebiramo dela približno 60 avtorjev. Številčno gledano spet prednjači poezija, medtem ko so se v prozi avtorji tudi tokrat redkeje razpisali.

Končni epilog je projekt doživel na literarnem večeru, na katerem smo ga bomo podrobneje predstavili, prisluhniti pa je bilo mogoče tudi avtorjem in njihovim pesniškim oziroma proznim delom. Glasbena gostja večera v Kinu Šiška je bila MojcART.

Veliko imen spremljamo že četrto leto, nekatere kakšnega manj, najdejo pa se tudi dela blogarjev, ki so se na natečaju preizkusili prvič. S knjižno izdajo smo znova poskusili povezati dva svetova – spletni svet, ki nadobudnim literatom omogoča, da lažje predstavijo in približajo svoje pisanje bralcem, in tisto klasično tiskano izdajo, ki jo najstrastnejši knjižni molji še vedno najraje vzamejo v roke.

Blogarji, ki so Blogoziji dali vsebino
Avtorji, ki so najzaslužnejši, da je Blogozija 4 ugledala luč sveta, so: Žiga Velikavrh, Ida Semenič, Ana Balantič, Jožica Andromako Radić, Andrej Steničnik, Anica Kvas, Gaja Hren, Astro 1963, Boštjan Gorenšek, branka22, Borut Petrovič Vernikov, Cerberus, curek-poet, črni_tulipan, Aleksander Pečko, Deževnica, Žiga Stopinšek, Jaša Lorenčič, Urška Vidmar, Vid Prezelj, Rok Grča, jakec taprvi, Jožica Šubic, Kamnosek, k.k., Kobilica-poet, Robert Kostadinoski, Ivanka Kostantino - Lea199, Lidija Konda, Dare, Vesna Šare, Marija Dodič, Joži Kokalj – menišček, Milena Miklavčič, Mimi Vresovnik, mitohondrij, Alenka Mihorič, Sebastijan Valentan, Miroslav Tičar, Nada Lomovšek, Nataša Cvišič, nevroza, nix, Alenka Abram, Primož Rajtmajer, Aleksandra Kocmut, Mojca Lovrec, Robert Kaše, Sonja Grmovšek, Suzana Keber, Tamara Smolej, Tatjana Malec, Tomaž Jevšenak, Jože Vidmar – vesel, Veston, Irena Ž., Žiga Birsa, Senada Samjić, Zlatka Levstek in Silva Mizerit. Dela so izbrale Ana Jurc, Nika Arhar in Maja Kač, knjigo je lektoriral Marko Prša, oblikoval pa Tomaž Drnovšek.

Vabljeni k prebiranju Blogozije 4.

Četrta knjiga prinaša tudi novost, saj jo je mogoče prebirati na spletu. Če vas torej zanimajo izbrane pesmi in zgodbe MMC-jevih blogarjev, vabljeni k branju, njihovo pisanje pa se s koncem natečaja ni ustavilo, zato lahko nova dela prebirate tudi na Mojem spletu.

Prijavi napako
Komentarji
Molotow
# 04.10.2012 ob 16:26
Mogoče res, samo vseeno, to je vse preomejeno. Sej javno je že...sploh če bi upoštevali neka nepotrebna pravila, Kafke ne bi bilo :)

impor, 100% zraven.

Free Rajkun!
suzibluzi
# 04.10.2012 ob 16:15
nekaterih verjetno ni zato, ker svojih del niso objavljali v kategoriji 'literarni natečaj'
Molotow
# 04.10.2012 ob 15:55
Rajkun, MoFo, Kouvran, opij, Nish, Mika_n in še cel kup jih manjka...
silvotan Marjet
# 22.07.2012 ob 18:46
To je sicer moj problem! Pa vendar, kako rad bi blogal! že od nekdaj sem pisal dnevniške zapise. Namesto z računalnika, pisem s telefonom, in ker ne vidim, ali pa telefon ne odpre, nikakor ne morem vzpostavit blogarskega okenca. No pa dalje: dobro je, da se piše, da se izpovedujemo, da upovedujemo naš čas, naše dileme. Zgodbarstvo ni mrtvo! Da pa je več poezije, je objektivni razlog, upovedujemo svoje čutenje, razpiramo v bivanjskost naš ego, se veselimo in smo hkrati skeptični do biti, do začetka in konca biti in bivajočega. Kljub genetiki kot empiriji, se veselimo klice, semena življenja!
Kobilica-poet
# 21.07.2012 ob 18:12
Blogozija je eden redkih literarnih natečajev, kjer ima pisec svojo besedo in ker po koncu izide tudi knjiga. Ni zmagovalcev, ne poražencev. Ne gre za tekmovanje ampak za ustvarjanje, ne gre za nagrade ampak za prispevke.

Vesel sem da je izšla že četrta izdaja in veselim se pete.
Kazalo