"Svojo plat zgodbe" bo torej končno lahko povedal tudi ubogi, trpinčeni milijonar. Foto: Vintage
false
Trilogija E. L. James je sicer obveljala za svojevrsten prodajni fenomen, še posebej dobro pa se je obnesla na trgu elektronskih knjig. Foto: AP
false
Pisateljica je izid knjige, za katero še do včeraj ni vedel nihče, potrdila na Instagramu. Foto: Vintage

Novi roman, ki bo naslovljen preprosto Grey, izide že 18. junija. In ne, to seveda ni naključje: na ta dan ima naslovni lik v svojem fiktivnem svetu tudi rojstni dan. Že v prvi izdaji bodo natisnili 1,25 milijona izvodov knjige, osupljivo pa je, da je vpletenim skrivnost o izidu romana uspelo ohraniti tajno vse do trenutka, ko so jo razkrili sami.

"Z novo knjigo bo Jamesova oboževalcem dala priložnost, da svet Petdesetih odtenkov uzrejo "na novo", skozi oči enigmatičnega in fascinantnega protagonista serije," so v izjavi za javnost zapisali pri založbi Vintage Books (ki je v lasti založniške skupine Knopf Doubleday).

"Christian je kompleksen značaj"
Jamesova, ki je vest včeraj potrdila z objavo na Instagramu, pravi, da je knjigo napisala na željo bralcev, ki so jo prosili za Christianov zorni kot. "Christian je kompleksen značaj in bralce že od začetka zanimajo njegove želje in motivacije, njegova temačna preteklost. Prav tako pa vsak, ki je že kdaj bil v zvezi, ve, da ima vsaka zgodba dve plati. V neizmerno veselje mi je bilo, da sem se lahko vrnila v svoj "srečni kotiček" - k pisanju, v svet Christiana in Ane, k delu s fantastično ekipo pri Vintage."

Na isti dan, ko bo knjiga izšla v ZDA in Veliki Britaniji, bo tudi že dostopna kot e-knjiga in avdioknjiga v španščini. Ovitek za zdaj obljublja "svež pogled na ljubezensko zgodbo, ki je očarala milijone bralcev z vsega sveta", diskretno pa omeni tudi "grozote iz otroštva, ki Christiana preganjajo vsako noč".

Če ste bili zadnja leta odrezani od civilizacije ...
Literarno trilogijo o erotičnem razmerju, ki se splete med plašno študentko književnosti, Anastasio Steele, in redkobesednim finančnim tajkunom Greyem, je po vsem svetu kupilo več kot 125 milijonov bralcev, vzrok za uspeh pa je tudi vse večje zanimanje za erotično eksplicitno literaturo. Prva knjiga je letos že dočakala filmsko adaptacijo z Dakoto Johnson in Jamiejem Dornanom v glavnih vlogah. Film, ki sicer ni bil posebej drzen ali izzivalen, je v celoti zaslužil več kot 500 milijonov dolarjev.


Seveda sta že napovedana tudi naslednja dva filma; scenarij za prvega, ki prihaja leta 2017, piše Niall Leonard, sicer mož pisateljice E. L. James.

Zapleti z drugim filmom
V zadnjem času se je sicer govorilo, da bo scenarij pisala kar sama E. L. James, češ da je bila silno nezadovoljna s "popravki", ki so med snemanjem prvega filma doleteli njene dialoge. Režiserja za drugi del še iščejo, saj je Sam Taylor-Johnson po prvem filmu od projekta odstopila. Obenem je v javnost pricurljalo tudi, da sta Dakota Johnson in Jamie Dornan po uspehu prvega filma zahtevala občutno višja honorarja. Za prvi film sta vsak dobila "samo" 250 tisoč dolarjev.