Dr. Seuss, ki je leta 1991 pri 87 letih umrl za rakom na grlu, je še v času življenja dobil Pulitzerjevo nagrado za svoje zasluge za ameriški izobraževalni sistem. Foto:
Dr. Seuss, ki je leta 1991 pri 87 letih umrl za rakom na grlu, je še v času življenja dobil Pulitzerjevo nagrado za svoje zasluge za ameriški izobraževalni sistem. Foto:

What Pet Should I Get? (slov. Katero domačo živalco naj si omislim?) je odkrila avtorjeva vdova, Audrey Geisel, ko je novembra 2013 pregledovala vsebino škatel s starimi rečmi v njunem kalifornijskem domovanju. Založniki so sporočili, da se lahko pričakuje, da bosta sledili vsaj še dve knjigi tega plodovitega in večkrat nagrajenega avtorja, ki je umrl leta 1991.

"To je edina (knjiga), za katero smo ugotovili, da je cela - nekaj verzov se nam je izmuznilo s skic, saj so tako stare, da je lepilni trak povsem porjavel, tako da so sodelavci založbe Random House porabili kar nekaj časa, da so lahko vse uredili," je povedala Claudia Prescott, nekdanja tajnica zakoncev Geisel.

What Pet Should I Get? je izšla pri oddelku za otroško literaturo založbe Random House, ki je del medijske skupine Bertelsmann SE & Co KGaA s sedežem v Nemčiji. Prescottova, ki je za Geiselove delala od leta 1972, je dejala, da je avtor imel veliko nedokončanih idej, ki jih ni nikoli prelil v knjige. "Imenoval jih je kup kosti - in tako je občasno uporabil kaj s tega kupa kosti," je še dodala.

Vrnitev brata in sestre
Cathy Goldsmith
, avtorjeva nekdanja umetniška direktorica, je povedala, da je bila What Pet Should I Get? verjetno napisana med letoma 1958 in 1962. V zgodbi nastopata tudi lika brata in sestre, ki ju je Dr. Seuss uvedel v knjigi One Fish Two Fish Red Fish Blue Fish, ki je izšla leta 1960, in sledi protagonistoma na njuni poti do trgovine z malimi živalmi, kamor se odpravita po novega prijatelja.

Geisel, ki je začel objavljati knjige kot Dr. Seuss leta 1931, je napisal in ilustriral več kot 45 knjig, vključno z legendarnimi The Cat in the Hat, Green Eggs and Ham in How the Grinch Stole Christmas. Po svetu se je prodalo več kot 650 milijonov izvodov njegovih del. Posthumno so pred aktualno izdajo izšle še tri knjige, vendar je ta aktualna druga med njimi, v kateri je Geisel sam opravil vse delo – z izjemo barvanja ilustracij, za kar pa je poskrbela Goldsmithova.