Sanchez Ferlosio (levo) in španski kralj Juan Carlos. Foto: epa
Sanchez Ferlosio (levo) in španski kralj Juan Carlos. Foto: epa
Pisatelj se je s kraljem na slovesnem kosilu srečal že dan pred podelitvijo.
Prvo srečanje kralja in pisatelja. Foto: epa

Sanchez Ferlosio je nagrado prejel za svoj opus, v katerem za najbolj pomembno delo velja roman El Jarama, za katerega je prejel že tudi Nadalovo književno nagrado. Strokovnjaki pisatelja označujejo kot najboljšega avtorja del, pisanih v slogu Miguela de Cervantesa v 20. stoletju.

Kako spoznati usodo?
Španski pisatelj je na podelitvi nagrade imel tudi govor, v katerem je bilo tudi veliko omemb Cervantesovega romana Don Kihot, zgodovinskih referenc in univerzalne filozofije. V govoru je izhajal iz misli literarnega kritika in filozofa Walterja Benjamina in opisal pot spoznanja pravega pomena besed usoda in značaj.

Mojster pisane besede
Nagrajenčevemu govoru je sledil še govor španskega ministra za kulturo, slovesnost pa je nato s pozdravnim govorom končal še kralj Juan Carlos. Slednji je Sancheza Ferlosia označil za velikega avtorja, mojstra pisane besede in alkimista jezika. Dodal je še, da je Sanchez Ferlosio od začetkov svoje literarne kariere gojil slog literarnega raziskovanja in eksperimentiranja z novimi načini pripovedovanja.

Dobitnik nagrade, ki je poleg priznanja prejel tudi 90.000 evrov denarne nagrade, je bil sicer znan že decembra lani, slovesna podelitev nagrade pa je vsako leto 23. aprila, na dan Cervantesove smrti.