Leysona je k pisanju spodbudil prav sloviti film Schindlerjev seznam. Foto: MMC RTV SLO
Leysona je k pisanju spodbudil prav sloviti film Schindlerjev seznam. Foto: MMC RTV SLO

Leyson je umrl le malo preden so izšli njegovi spomini, delo z naslovom Fant na leseni škatli. Izdala jih je založniška hiša Simon & Schuster, ki je delo uvrstila med knjige za mlajše bralce.

"Že po 50 straneh sem vedela, da gre za neverjetno delo, za pripoved brez maščevalnosti ali jeze. Zgodbo pripoveduje, kakor bi jo povedal majhen fant," je dejala urednica zbirke Caitlyn Dlouhy. "Škoda, da ga ni nikoli videl na policah. Žal je tudi njegovi ženi Lis, saj je vesela, da je delo končno izšlo, a tega ne more deliti z njim."

Leyson se je rodil leta 1929 kot Leib Lejzon. Kot desetletni deček je doživel invazijo Nemcev na Poljsko, pri čemer so njegovo družino preselili v krakovsko predmestje, kjer je nastal judovski geto. Tam so živeli sredi nenehnih groženj in ob pičli hrani, a kmalu se je njihov položaj še poslabšal, saj so jih odpeljali v koncentracijsko taborišče Plaszow. Leysona so ločili od njegove družine, a se je skrivaj splazil v drugo krilo taborišča, da bi jih našel; kot pravi, se mu je tedaj zdelo, da "stopa v najbolj notranji krog pekla" in je "bil prepričan, da živ ne bo prišel od tam".

Obrok: Voda s soljo in olupki
Življenje v taborišču je opisal podrobno in pretresljivo: bil je preveč utrujen in lačen, da bi mu bilo mar za uši, ki jih je staknil, za poniževanje paznikov ali za to, da vsak dan dobi isti obrok: vročo vodo z malo soli in popra in morebiti krompirjevih olupkov. Poveljnik taborišča, zloglasni Amon Goeth, ga je nekoč dal prebičati - še nekaj mesecev se ni mogel usesti ali leči brez bolečin.

Iz vrste za plinske celice
Leta 1943 ga je skupaj z njegovo materjo za delo v tovarni, kjer sta že delala oče in brat, najel Oskar Schindler. V nočni izmeni je Schindlerja spoznal osebno. "Čeprav je bil nacist, se je zdelo, da mu je osebno mar za nas," je zapisal. Ker je bil premajhen, da bi delal za tekočim trakom, je moral pri delu stati na škatli - od tod navdih za naslov knjige. Ko se je tovarna preselila na Češkoslovaško, je bila družina rešena, saj so dobesedno "stopili iz vrste za plinske celice".

Leta 1945 so Nemci na begu prejeli ukaz, da morajo pobiti vse delavce v taborišču Brinlitz, kjer je bila tedaj Leysonova družina. A Schindlerju je uspelo, da je taboriščnike spravil na prostost. Leta 1949 je 20-letni Leyson emigriral v Združene države, se tam pridružil vojski, se boril v korejski vojni in nato okoli 40 let učil na eni izmed losangeleških gimnazij.

Vnovično srečanje po več kot 20 letih
Schindlerja je znova srečal okoli dvajset let po vojni. Tedaj mu je bilo 35 let, a Schindler ga je na letališču v Los Angelesu, kjer ga je pričakovala delegacija dobrodošlice, takoj prepoznal: "Vem, kdo si. Ti si mali Leyson," je dejal.

Letos mineva 20 let od Spielbergove filmske uspešnice Schindlerjev seznam, ki je Leysona spodbudila, da je svoje doživetje opisal v knjigi.