Obeta se nam prva Noč knjigarn, ki jo organizira Društvo slovenskih založnikov. Foto: BoBo
Obeta se nam prva Noč knjigarn, ki jo organizira Društvo slovenskih založnikov. Foto: BoBo

Po uspešnem aprilskem skoraj vseslovenskem projektu Noč knjige je za danes napovedana Noč knjigarn, ki jo organizira Društvo slovenskih založnikov. Neizbežno je, da se vloga knjige v svoji tradicionalni obliki spreminja, čemur pa seveda morajo slediti tudi knjigarne. Osnovni namen projekta je približevanje smernicam v tujini, kjer knjigarne že dolgo niso več zgolj "prodajalne knjig".

Sodelovanje institucij, ki niso neposredno povezane s knjigo
Dogodek pa ni namenjen le promociji knjigarn kot potencialnih prostorov druženja. Na njem s svojim programom sodelujejo tudi nekatera veleposlaništva in številna kulturno-umetniška društva. Med njimi na primer arabsko kulturno društvo Rozana, Folklorna skupina Tineta Rožanca, Konfucijev inštitut, Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, MOL, pevski zbor Sankofa, Šola irskega plesa in še nekaj drugih.

Tako bo pet knjigarn v središču mesta gostilo oziroma predstavilo kitajsko, afriško, irsko, orientalsko in latinskoameriško kulturo. Splavitev dogodka bo ob 18.00 pripadla odprtju razstave fotografij otrok s posebnimi potrebami avtorjev Petre Greiner in Reneja Gomolja z naslovom Poglej me.

V Društvu slovenskih založnikov pa načrtujejo, da se bo prireditev skozi leta razširila še na druge slovenske kraje.