Knjige
(2)
Milan Jesih
Festival odpira vrata z literarnim večerom in branjem z Milanom Jesihom in Katjo Perat. Foto: BoBo
Sanje v Medani
Med gosti festivala so režiser Vlado Škafar ter ustvarjalski dvojec Svetlana Makarovič in Zlatko Kaučič, v pravljični vasi Šmartno pa se bo ustavila tudi Ana Desetnica. Foto: Spletna stran festivala
VIDEO
Začetek festivala Sanje v...

Dodaj v

Sanje v Medani v iskanju človečnosti in pesmi pozabljenih ljudstev

Festival lahko ujamete do nedelje
30. junij 2016 ob 09:42
Dobrovo - MMC RTV SLO, STA

Zlatko Kaučič, Svetlana Makarovič, Vlado Škafar, Svetlana Slapšak, Milan Jesih in Katja Perat je le nekaj gostov, ki bo pomagalo soustvarjati program letošnjega festivala Sanje v Medani. Na Gradu Dobrovo ga drevi začenjata Jesih in Peratova, po njunem pesniškem večeru in branju pa bo uvodni dan sklenila Katja Šulc z uglasbeno romsko poezijo Kamlisajlan.

Festival, ki bo Goriška Brda z glasbo in besedo prepredal do nedelje, bo v petek zvečer v Vili Vipolže postregel z nastopom Svetlane Makarovič in Zlatka Kaučiča, ki pripravljata pesniško-glasbeni pergormans Horror mundi. Temu bosta sledila še literarni večer z režiserjem Vladom Škafarjem in projekcija njegovega celovečerca Mama.

Celoten program festivala najdete tukaj.


Najmlajši obiskovalci festivala bodo prišli na vrsto v soboto, ko se bo v pravljični vasi Šmartno ustavila Ana Desetnica z dvema predstavama Tonček & Jacqueline v izvedbi Paralelepipeda in Direkt z ul'ce Šugla gledališča. Otroke bodo animirale tudi pripovedovalke Tjaša Koprivec, Patricija Peršolja in Sara Evelyn Brown.

S poezijo proti vojni
Pod Gradnikovo murvo v Medani bo živahno zvečer, ko bodo v središču nagrajenci Župančičeve frulice, pesniškega natečaja za otroke in mladino. Sledil bo violinski koncert in pesniški performans Sofye-Agnesse Yakuntsove, v nadaljevanju pa literarni večer in pesniško branje Tine Kozin, Vena Tauferja in Svetlane Slapšak. Večer bosta sklenila Poezija proti vojni oz. pesmi pozabljenih pesnikov in ljudstev ter šansonski koncert Lare Jankovič z naslovom Na kožo zapisane zgodbe.

V nedeljo bo dogajanje v Vili Vipolže sklenil Forum Sanje oziroma pogovor z naslovom Resnica o medijih v času laži: Strategija nacionalnega programa razvoja medijev. Na njem bodo med drugim sodelovali Svetlana Slapšak, Sandra Bašić Hrvatin, Polona Frelih in Mario Belovič, pogovor pa bo povezoval Vasja Jager. Festival bo pospremila razstava o begunski problematiki, ki sta se ji pod naslovom V iskanju človečnosti posvetili Widad Tamimi in Vesne Bukovec.

Festival, ki ga pripravljajo že 17. leto, so bili letos primorani pripraviti zgolj s svojimi sredstvi.

M. K.
Prijavi napako
Komentarji
Ribiič
# 01.07.2016 ob 09:09
Cenzura na delu, pod komentarji se lahko le hvali, nedopustna pa je vsaka kritika, posebno posvečenih oseb kot je ga. Svetlana.
almablaznik
# 30.06.2016 ob 12:02
Edina od nastopajočih, ki lahko "iščeta človečnost", sta Milan Jesih in Vlado Škafar, drugi pa so vsaj po dosedanjem delovanju čisto kontra ...
Kazalo