"Moji bližnji prijatelji so seveda vedeli, že zadnjih osem mesecev pa sem premišljeval o tem, ali bi bilo koristno podati javno izdajo," je Wainaina izjavil v ponedeljek. Foto: EPA
Istospolno usmerjeni ljudje lahko v Keniji dobijo do deset let zaporne kazni. Foto: EPA
Pisatelj svoje kritike (in podpornike) tudi osebno nagovarja na Twitterju. Foto: Twitter
Večina verskih skupnosti v keniji (in drugih afriških državah) homoseksualnosti ostro nasprotuje, češ da je to "neafriško" vedenje. Foto: EPA

Kenijski pisatelj, ki je ustanovil tudi vplivni literarni zbornik Kwani, je že napovedal, da bo tudi v prihodnosti še potoval v Nigerijo, kjer homoseksualcem po novi zakonodaji grozi do 14 let za zapahi, in v Ugando, kjer je parlament nedavno sprejel zakon, ki za "homoseksualna dejanja" narekuje dosmrtno ječo. "Panafričan sem, na to celino sodim," pravi Wainaina, ki je v Nigeriji sicer reden gost, a se zaveda, da bo odslej vsaka vrnitev tja "dogodivščina".

Manjkajoče poglavje v avtobiografiji
Wainaina, ena najvidnejših afriških osebnosti, kar jih je kdaj razkrilo istospolno usmerjenost, je to storil z izdajo kratke zgodbe I Am a Homosexual, Mum (Homoseksualec sem, mama) na svoj 43. rojstni dan. V zgodbi, ki jo je opisal kot "manjkajoče poglavje" iz svoje avtobiografije - izdal jo je leta 2011 - si predstavlja zadnje dneve življenja svoje mame; v tej različici ji na smrtni postelji pove resnico o svoji usmerjenosti. "Nikoli, mama. Nisem ti zaupal, mama. In. Ostro. Sem vdihnil sapo, jo potisnil proti popku ter počasi in ji enakomerno, jasno in brez zastojev med besedami, dahnil čez ramo in v uho. Homoseksualec sem, mama."

Nedvoumno priznanje
Zgodba, ki se sprehaja med različnimi časovnimi obdobji ter med resničnimi in izmišljenimi spomini, nekaterim bralcem ni bila povsem razumljiva, zato je pisatelj pozneje še tvitnil: "Za vse, ki so v dvomih ali zmedeni: homoseksualec sem. Gej in precej srečen."

Včeraj se je na YouTubu pojavil tudi dokumentarec, v katerem pisatelj v pogovoru s prijatelji razmišlja o svojem razkritju ter o vprašanjih spolnosti in identitete. Dokler se ta ni pojavil na spletu, je pisatelj zavračal vse prošnje za komentarje in intervjuje. Povedal pa je: "Od Afričanov z vse celine sem dobil na tisoče sporočil, v katerih mi zagotavljajo svojo podporo."

Wainaina se za svojo gesto ni po naključju odločil ravno zdaj. Odkar so v Nigeriji januarja sprejeli nove zakone, ki kriminalizirajo homoseksualnost in ki so že sprožili val aretacij, je tema pregona istospolno usmerjenih v Afriki redno na naslovnicah. V Ugandi eno izmed določil v decembra sprejetem zakonu kot kaznivo dejanje opredeljuje, če se homoseksualnost ne prijavi policiji, kar je kaznovano z zaporom.

V Nairobiju sploh ni najhuje
Wainaina, dobitnik Cainove nagrade za afriško književnost (leta 2002) in avtor zelo priljubljene satire Kako pisati o Afriki (iz leta 2005), se je lani po daljši odsotnosti spet za stalno naselil v Keniji; pred tem je vrsto let preživel v Južni Afriki. Sam se sicer zaveda, da je v svojih umetniških krogih živel relativno svobodno, še posebej ko se je primerjal s prav tako istospolnim prijateljem v mestu Kisumu na zahodu države. Ko je ta prejšnji mesec umrl, so njegovo družino in bližnje vrgli iz cerkve, ko so tam hoteli organizirati pogrebno slovesnost. "Njihov sin, ki je bil, kot temu pravijo sovražni ljudje, izumetničen, ni mogel v miru hoditi po ulici."

Pisatelj je menda najprej premišljeval, da bi se razkril na Twitterju, kjer ima prav tako ogromno sledilcev, a se je nato raje odločil za daljšo literarno obliko. Pred tremi leti se je v svoji avtobiografiji, One Day I Will Write About This Place, ki jo je javno pohvalila tudi Oprah Winfrey (in ji s tem neznansko dvignila prodajo), izognil neposrednemu pisanju o svoji spolni usmerjenosti.