V spalnici so po besedah Suzanne Roynon knjige povsem odveč. Del njene filozofije urejanja prostorov je namreč uveljavitev spalnice kot prostora, namenjenega zgolj ljubezni in spanju. Foto: BoBo
V spalnici so po besedah Suzanne Roynon knjige povsem odveč. Del njene filozofije urejanja prostorov je namreč uveljavitev spalnice kot prostora, namenjenega zgolj ljubezni in spanju. Foto: BoBo

"Ko bom uredila vaše bivalne prostore, bo v njih mesto za moškega," je za britansko spletno publikacijo Daily Mail povedala Suzanne Roynon, lastnica podjetja ClutterFree.coach, ki se ukvarja s terapijo notranjega oblikovanja. Njen poklic je strankam "očistiti preteklost in sedanjost", da bi tako ustvarile "nov odnos v življenju".

Na članek, ki opisuje njeno delo, so se ostro odzvali pri spletnih publikacijah Guardian in Vox, dobil pa je tudi vrsto kritičnih komentarjev in memov na družbenih omrežjih, predvsem na Twitterju.

Interier močne samske ženske
Terapevtka je za očiščenje doma, ki da je nato pripravljen na nov odnos, navedla več pravil. Ženskam med drugim sporoča, da "ne bi smele imeti preveč slik močnih, ikoničnih, ampak samskih žensk", kot so Frida Kahlo, Tracey Emin in Marlene Dietrich. Po njeno je takšna izbira umetniških del lahko le "interier močne samske ženske", ki sporoča, da ob sebi ne potrebuje nikogar in izraža udobje v lastni samskosti.

"Problematični" knjižni naslovi, kot je Osumljenec
Med najbolj problematičnimi predmeti motilci moške pozornosti so za Roynonovo knjižni naslovi. "Ženska, ki išče moško družbo, ne bi smela imeti romanov z depresivnimi naslovi, kot sta Male smrti (Little Deaths) ali Osumljenec (The Suspect)."

V spalnici pa so po njenem knjige povsem odveč, ne glede na naslove. Del njene filozofije urejanja prostorov je namreč uveljavitev spalnice kot prostora, namenjenega zgolj ljubezni in spanju. "Spalnice bi morale biti budoar, ki vase sprejema moškega, kjer se počuti udobno in ga ne dušijo drugi predmeti."

Roynonova se je obregnila tudi ob kaktuse, ki bi jih prav tako odstranila. "Slabi so, ker so ostri in bodeči" in s tem simbolno odbijajo.

Marie Kondo, japonska svetovalka za urejanje doma. Foto: IMDb
Marie Kondo, japonska svetovalka za urejanje doma. Foto: IMDb

Najbolj znana terapevtka doma je Marie Kondo
Suzanne Roynon je ena od ljudi, ki so se v zadnjih letih lotili poklica terapije doma. Največjo priljubljenost v stroki dosega Marie Kondo, japonska svetovalka za urejanje doma, ki svoje nasvete deli v knjižnih uspešnicah in tudi v oddaji Pospravljanje z Marie Kondo (Tidying Up with Marie Kondo), ki je dostopna na spletni videoteki Netflix. Leta 2015 je bila uvrščena med 100 najbolj vplivne ljudi v reviji Time.

V Daily Mailu so zapisali, da so terapevti notranjega oblikovanja zelo modni, k čemur pripomorejo tudi hollywoodski zvezdniki, ki jih najamejo za urejanje svojih domov. Jennifer Aniston naj bi denimo nedavno za svoj dom na Bel Airu najela terapevta, ki ji je pomagal oživiti dom po razhodu z Justinom Therouxom.