Ellis je pred kratkim napovedal, da bo morda napisal nadaljevanje romana Manj kot nič. Foto:
Ellis je pred kratkim napovedal, da bo morda napisal nadaljevanje romana Manj kot nič. Foto:
Bret Easton Ellis
Ellis je svoj prvenec pisal, ko je bil star 19 let. Foto: EPA

Na letališču ga počaka Blair, dekle, s katero ni govoril štiri mesece. Clayeva starša sta ločena, oče se giblje v filmskem poslu, mati "skrbi za hišo," sestri sta stari 13 in 15 let in "lahko sami dobita kokain, kadar koli hočeta," kmalu povesta Clayu.

Kokain, alkohol in zabave so stvari, okrog katerih se vrti Clayev "christmas break" v "bogataških" četrtih Los Angelesa sredi 80. let prejšnjega stoletja. Clay preživlja dneve in noči z Blair, Trentom, Kim, Alano, Danielom, Ripom, Julianom in še kom. Spi z Blair, ki bi rada bila z njim, z Griffinom in z "res lepimi svetlolasimi dekleti" in fanti. S kom je že bil v postelji, ne ve več.

Dnevi minevajo ob gledanju MTV-ja, vožnjah po Los Angelesu, njuhanju črtic kokaina, kajenju džointov in srkanju šampanjca, viskija in koktajlov. Nowhere Club, Edge in Land's End - imena nekaterih lokalov, kjer zabijajo čas, so preveč zgovorna. Clay potrebuje eno črto, da pride zjutraj do doma, eno, da gre lahko zvečer ven, eno, dve ali tri, da "preživi" družinsko kosilo - kokain preprodajata tudi Rip in Julian, vmes džoint, zgodaj zjutraj valium in druga pomirjevala ter uspavala. Kaj sploh početi en mesec doma? Ko Clay vpraša Ripa, kaj je počel prejšnji dan, mu ta pove: "Nič posebnega. Z Warrnom sva sinoči vzela nekaj pomirjeval za živali in šla gledat skupino Grimosoles. Bili so dobri. Metali so podgane med občinstvo. Warren je eno odnesel v avto."

Dogajanje v romanu se zdi vse dni zelo podobno, proti koncu pa se začnejo dogajati vse bolj strašljive stvari. Julian se je zadolžil zaradi heroina, od katerega je odvisen. Vozi porscheja, a starši so mu blokirali kreditne kartice, zato ga Finn, njegov zvodnik, prodaja moškim, ki imajo v denarnici sliko žene in otrok. Rip Claya, Spina in Trenta povabi domov, kjer ima na postelji zvezano dvanajstletnico. Na neki zabavi gledajo "snuff" film (pravo pohabljenje in uboj, kar je posneto na filmski trak, brez posebnih učinkov ali "kaskaderjev") in Trent, razočaran, ker Clay noče gledati do konca, temu pove: "Tip je za tole plačal petnajsttisoč dolarjev."

Clay Trenta razočara še enkrat. Ne samo, da noče gledati "snuffa", tudi dvanajstletnice ne posili, kot naredijo Trent in drugi. To in njegovo spominjanje preteklosti, ko so z mamo, očetom, s sestrama, z babico in dedkom hodili v Palm Springs, ga delata vsaj nekoliko drugačnega, manj apatičnega od drugih.

Clay se na koncu vrne na vzhod. Blair, ki bi rada, da ostane, mu očita, da je nikoli ni ljubil. "Nočem, da mi je do česa. Če bi skrbel za stvari, bi bilo samo še huje, to bi bila samo še ena stvar, ki bi me skrbela. Manj boleče je, če ti ni do ničesar," ji pove Clay. Ellisovemu prvencu, ki je postal kultna knjiga neke generacije, so očitali, da mu manjka zgodba in da njegovi junaki niso dodelani. Tisti kritiki, ki so se Ellisu priklonili, so jim odgovorili, da je Ellisu ravno s tem uspelo opisati nihilizem, brezciljnost in praznost Claya, Blair, Juliana in vseh drugih. Po mnenju mnogih, ki so "preživeli" 80. leta v "mestu angelov", je roman Manj kot nič eden tistih, ki jim je najbolje uspelo prikazati dekadentno življenje bogatih v Los Angelesu v 80. letih. Ellis je že v Manj kot nič vključil grozljive prizore - posilstvo najstnice, "snuff" film, naslajanje med gledanjem trupla -, ki jim je še večjo in grozljivejšo vlogo namenil v razvpitem romanu Ameriški psiho.

Bret Easton Ellis je bil star 21 let, ko je izšel roman Manj kot nič. Rojen je bil leta 1964 v Los Angelesu. Ima dve sestri, starša sta se ločila. Koliko svojega je Ellis še vključil v Manj kot nič? Najbrž veliko, saj je odraščal podobno kot Clay. Po romanu Manj kot nič - naslov si je Ellis izposodil pri singlu Elvisa Costella - so že leta 1987 posneli film. Clay je bil Andrew McCarthy, Blair je bila Jami Gertz, a dva, ki sta kasneje najbolj uspešno zakorakala v svet filma, sta bila v filmu "slaba fanta" - Robert Downey jr., ki je odigral Juliana, in James Spader, ki je bil Rip. Film je bil v primerjavi z romanom močno naperjen proti mamilom. V romanu namreč pripovedovalec nikoli ne obsoja ali komentira obnašanja glavnih junakov.

Tina Tarter