Portret skladatelja, ki ga je naslikal Ilja Repin. Foto: Galerija Tretjakov
Portret skladatelja, ki ga je naslikal Ilja Repin. Foto: Galerija Tretjakov
Na fotografiji Berta Sterna
Marilyn Monroe
Morgan Freeman
Morgan Freeman se je veselil tudi na oskarjih 2005. Foto: epa
Alanis Morissette Foto: epa

Potem, ko se je otresel nemškega in italijanskega vpliva, je s svojimi operami utemeljil rusko nacionalno glasbo. Njegova najpomembnejša dela so Susanin, Ruslan in Ljudmila, ter številne orkestralne skladbe, komorna in klavirska dela in samospevi.

1884 se je v Radovljici rodil slovenski arhitekt Ivan Vurnik, ki je uvajal načela funkcionalne arhitekture. Ob Plečniku velja za najpomembnejšega arhitekta med obema vojnama. Od leta 1920 do 1957 je bil profesor na Tehnični fakulteti v Ljubljani. Med njegove pomembnejše stvaritve spadajo Zadružna gospodarska banka na Miklošičevi in Sokolski dom na Taboru ter kopališče v Radovljici. Izdelal je idejni načrt Narodne in univerzitetne knjižnice, ki pa ni bil izveden. Leta 1966 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

1886 se je v Slavonskem Brodu rodil hrvaški slikar Vadimir Becić. Znan je predvsem po portretih, aktih, figuraliki, tihožitjih in krajini.

1901 se je v Londonu rodil ameriški pisatelj in dramatik John William van Druten. Njegova odrska dela, ki jih je večinoma tudi sam režiral, so Glas želve Zvonec, knjiga in sveča ter Spominjam se mame. Van Druten je umrl leta 1957.

1922 se je rodila ameriška igralka Joan Caulfield, ki je igrala v filmih Pony Express Rider, Dobrodošel, tujec, Lady reče ne, Draga Ruth … Umrla je 18. junija 1991.

1926 se je rodila Norma Jean Baker Mortenson, bolj znana kot Marilyn Monroe. Marilyn velja za eno od seks bomb 20. stoletja. Igrala je v več kot 30 filmih, med drugim: Sedem let skomin, Nekateri so za vroče, Avtobusna postaja, Asfaltna džungla, Vse o Evi, Reka brez povratka, Kako poročiti milijonarja … Marilyn se je slikala tudi za naslovnico Playboya, ki so jo takrat prodali v več kot 51 tisoč izvodih, s čimer je bilo omogočeno nadaljnje izhajanje te znamenite erotične revije. Marilyn je umrla 5. avgusta 1962.

1937 se je rodil ameriški igralec Morgan Freeman. Igral je v filmih, kot so: Vsota vseh strahov, Lovec na sanje, Dilerji, Zbogom dekleta, Šofer Miss Daisy, Vsemogočni Bruce, V pajkovi mreži, Neoproščeno, Robin Hood: Princ tatov, Amistad, Sedem, Kaznilnica odrešitve, Zadnji udarec, Betty, Punčka za milijon dolarjev. Poleg tega je režiral film Bopha!, ki se dogaja v Južni Afriki za časa apartheida. Freeman je bil dvakrat nominiran za oskarja, in sicer za vlogi v filmu Šofer Miss Daisy in Kaznilnica odrešitve. Oskarja pa je prejel za stransko vlogo v filmu Punčka za milijon dolarjev.

1938 je izšla prva številka komično-akcijskega stripa Superman. Strip sta zasnovala pisatelj Jerry Siegel in risar Joe Shuster.

1947 se je rodil kitarist Ron Wood, ki je leta 1975 zamenjal Micka Tysona v skupini The Rolling Stones.

1968 se je rodil avstralski pevec in igralec Jason Donovan. Igral je v nadaljevanki Sosedi in v filmih: Neobdelani diamanti, Sonce, mesec in zvezde. Kot pevec je najbolj znan po duetu Especially For You, v katerem je zapel skupaj s Kylie Minogue.

1968 je umrla ameriška pisateljica in borka za socialne reforme Helen Keller. Pri 19 mesecih je izgubila sluh in vid, vendar se je naučila govoriti, brati in pisati. Opravljala je delo inšpektorice v zavodu za slepe in gluhoneme v Združenih državah Amerike. Med njenimi deli so najbolj znana Ali zapravljamo čas?, Zgodba mojega življenja, Svet, v katerem živim, Stran od teme, Imejmo upanje, Učiteljica: Anne Sullivan Macy in Odprta vrata.

1974 se je rodila kanadska pevka in igralka Alanis Nadine Morissette.