Že ko je v mladosti prebral Kočo strica Toma, se je odločil, da bo postal pisatelj. Foto: RTV SLO
Že ko je v mladosti prebral Kočo strica Toma, se je odločil, da bo postal pisatelj. Foto: RTV SLO
Impresionistični slikar Camille Pissaro je bil znan po upodabljanju idiličnih pokrajin.
Marcel Proust
Marcel Proust - raziskovalec vsakdanjih čustvenih pretresov in spominov, ki jih obudi vonj po sveže pečeni magdalenici. Foto: Spletna stran cartaepenna.it

Bellow, sin ruskih priseljencev, je najbolj znan po romanih s tematiko izolacije, duhovnega razpada in možnosti človeškega prebujenja. Navdih je črpal predvsem iz Chicaga, svojega domačega mesta (z družino so se tja preselili, ko je bil star devet let), kamor je postavil večino dogajanja v svojih delih.

Medtem ko je živel v Parizu kot Guggenheimov štipendist, je Bellow napisal svoj najbolj znani roman Dogodivščine Augieja Marcha, ki je izšel leta 1953.

1640 se je rodila angleška dramatičarka Aphra Behn.

1830 se je na Antilih rodil francoski impresionistični slikar in grafik Camille Pissaro. Slikarjev oče je bil Abraham Gabriel Pissarro, portugalski sefardski jud, mati Rachel Manzano Pomié pa kreolka, po rodu iz Dominikanske republike. Pissarro je do svojega dvanajstega leta živel na otoku St. Thomas, od koder je nato odšel na šolanje v Pariz.

Poznan je kot eden izmed očetov impresionizma, slikal pa je prizore francoskega podeželja, krajine, delavce na poljih pa tudi prizore iz pariškega Montmartra. Umrl je 12. novembra 1903 v Parizu.

1851 je umrl francoski slikar Louis Jacques Mande Daguerre, izumitelj dagerotipije, najstarejšega oziroma prvega uporabnega fotografskega postopka.

1863 je umrl ameriški pesnik Clement Clarke Moore.

1871 se je v Parizu rodil francoski pisatelj Valentin Louis Georges Eugene Marcel Proust. S svojim obsežnim ciklom romanov Iskanje izgubljenega časa je ustvaril sodobni psihološki roman, v katerem je nanizal spomine iz osebnega življenja ter z izredno izostrenostjo in s posluhom za utrinke iz podzavesti analiziral čustva ljudi iz svoje preteklosti.

1888 se je rodil italijanski slikar Giorgio de Chirico.

1895 se je rodil nemški skladatelj Karl Orff. Njegovo največkrat izvajano delo je kantata Carmina Burana s starolatinskimi posvetnimi besedili, ki so izrazito zabavljiva in tudi močno zasoljena.

1903 se je rodil angleški pisatelj John Wyndham Parkes Lucas Beynon Harris.

1937 se je rodil ruski pianist in dirigent Vladimir Aškenazi, ki je deloval v Angliji.

1938 se je rodil francoski arhitekt Paul Andreu.

1941 je umrl ameriški džezovski pianist in skladatelj Ferdinand "Jelly Roll" Morton.

1979 je umrl ameriški dirigent Arthur Fiedler.

1983 je umrl nemški skladatelj in dirigent Werner Egk.