Judy Garland je bila ena največjih otroških filmskih zvezdnic. Foto:
Judy Garland je bila ena največjih otroških filmskih zvezdnic. Foto:
Renesančni portugalski pesnik Luís Vaz de Camões.
Začetki fauvističnega slikarstva z Andrejem Derainom
Križanke
Križanke so svoja vrata odprla leta 1955 . Foto: RTV SLO
Ray Charles
Ray Charles se je poslovil leta 2004.

se je rodila ameriška igralka in pevka Judy Garland (s pravim imenom Frances Gumm), ena velikih zvezd 20. stoletja.

Poleg igralske kariere je bila Judy Garland znana tudi kot pevka in plesalka. Najbolj se je ljudem vtisnila v spomin po številnih vlogah v muzikalih. V svetu zabavništva se je znašla že kot otrok, saj je s svojimi sestrami nastopala v točki, znani kot Gumm Sisters (Gummove sestre), v potujočem gledališču, ki ga je vodil njen oče. V filmih je začela nastopati leta 1935, najbolj znana pa je po vlogi Doroteje v Čarovniku iz Oza iz leta 1939. Njeni kasnejši filmi so še: Srečajva se v St. Louisu, Velikonočna parada, Zvezda je rojena in Sojenje v Nürnbergu.

1580 je v Lizboni umrl portugalski pesnik Luís Vaz de Camões.

1819 se je rodil začetnik in najpomembnejši predstavnik realistične umetnosti francoski slikar Gustav Courbet. Bil je samouk, sebe je imenoval za učenca narave. Prizadeval si je za pragmatični realizem in družbeno funkcijo umetnosti.

V času drugega cesarstva ni skrival svojega republikanskega prepričanja. Bil je aktiven udeleženec pariške komune, po zmagi reakcije je bil šest mesecev zaprt. Kasneje se je izselil v Švico, kjer je leta 1877 umrl.

1865 je bila v Münchnu prvič predvajana opera Tristan in Izolda, ki jo je napisal Richard Wagner.

1880 se je rodil francoski slikar Andre Derain, ki sodi med začetnike fauvizma.

1884 je prvič izšel pod naslovom Novi brencelj, dotedanji prvi slovenski humoristični list Brencelj v lažnivi obliki, ki je začel izhajati že leta 1896. Njegov urednik in glavni sodelavec je bil Jakob Alešovec, šibal pa je predvsem nemškutarstvo in narodno odpadništvo.

1895 se je rodila ameriška igralka Hattie McDaniel. McDanielova je začela svojo kariero kot najstnica. Nastopala je s potujočo gledališko skupino, kasneje pa je pela v gledališčih in klubih. Leta 1932 je prvič nastopila v filmu Zlati zahod, od takrat je v več filmih nastopila kot pestunja. Leta 1939 je prejela oskarja za najboljšo stransko vlogo v filmu V vrtincu, kjer je nastopila v vlogi pestunje Mammy. Tako je postala prva Afroameričanka, ki je dobila to nagrado. Poleg filmov je nastopila v več radijskih oddajah, med letoma 1947 in 1951 je tudi vodila svojo oddajo Beulah.

1912 je v Ljubljani umrl pesnik Anton Aškerc. Rodil se je 9. januarja 1856 v Globokem pri Rimskih Toplicah. Na Levčevo pobudo se je od lirskih začetkov preusmeril v epsko pesništvo. Njegova najpomembnejša dela so: Balade in romance, Lirske in epske poezije in več zbirk epskih pesmi, pesnitve, drame in potopisi.

1926 je v Barceloni umrl katalonski arhitekt Antoni Gaudí, najbolj znan po svojem parku Güell in nedokončani katedrali Sagrada Familia.

1955 so v Ljubljani odprli Križanke. Ime so dobile po nemškem viteškem redu križnikov. Včasih sta bila na tem prostoru njihova samostan in cerkev. Prvotno je tam stala cerkev iz 13. stoletja, ki pa je bila leta 1714 pozidana po načrtih beneškega arhitekta Domenica Rossija. Samostan je bil sezidan leta 1579.

1959 je umrla norveška pisateljica Sigrid Undset. Znana je po svojih zgodovinskih delih “Kristina, Lavransova hči” in “Olav Audunson”. Odselila se je v Združene države Amerike, kjer je v angleščini napisala Spomine in javno nasprotovala preganjanju Judov. Leta 1822 rojena Sigrid Undset je leta 1928 prejela Nobelovo nagrado za književnost.

1967 je Stevie Wonder izdal singl I Was Made To Love Her.

1977 sta bila Joe Strummer in Topper Headon iz skupine The Clash aretirana, ker sta na zid neke londonske stavbe napisala ime svoje skupine.

1982 je umrl nemški filmski režiser Rainer Werner Fassbinder. Med drugim je režiral filme Katzelmacher, Bogovi kuge, Grenke solze Petre von Kant, Vsi drugi se imenujejo Ali, Zakon Marije Braun, Berlin - Alexanderplatz, Lili Marlene in Lola.

1990 so v newyorškem gledališču Gershwin Theatre po 253 predstavah prenehali predvajati muzikal Srečajva se v St. Louisu.

2004 je umrl ameriški pevec soula Ray Charles Robinson.