Le kdo ne pozna Popaja? Foto:
Le kdo ne pozna Popaja? Foto:
Leta 1905 so postavili Prešernov spomenik.
Slovito Picassovo delo Guernica. Foto: EPA
Sneguljčica in sedem palčkov
Zamislil si jo je Frank Thomas.

Slavni lik, ki mu družbo dela Oliva, si je zamislila Elzie Crisler Segar, prvič pa je v stripu Thimble Theatre zaživel 17. januarja 1929. Kmalu je mornar postal osrednja oseba stripa, ki je veljal za najbolj priljubljeno tovrstno čtivo v 30. letih prejšnjega stoletja. Tudi ko je Segarjeva leta 1938 umrla, je Thimble Theatre še naprej izhajal, le da ga je Bud Sagendorf, ki ga je prevzel, preimenoval v Popaja. Ta še vedno izhaja; za nedeljske izdaje časopisov ga riše Hy Eisman, medtem ko med tednom izhajajo še stari stripi.

V 30. letih 20. stoletja je bil Popaj ena od najbolj priljubljenih risank, ki se je za prevlado boril z Mikijem Miško. Mornar, ki je nadvse ljubil špinačo, je v risankah navduševal vse do leta 1957. Po nekaj letih premora so nove dele ustvarili med letoma 1960 in 1962, nato pa še med letoma 1978 in 1982 ter v letih 1987 in 1988.

1886 se je rodila ameriška pesnica Hilda Doolittle.

1890 se je rodil avstrijski pesnik, dramatik in pisatelj judovskega rodu Franz Werfel, ki se je uveljavil kot pesnik v zgodnji dobi ekspresionizma, ko je izpovedoval predvsem sočutno ljubezen in bratstvo med ljudmi.

1905 so v Ljubljani na Prešernovem trgu odkrili spomenik največjemu slovenskemu pesniku Francetu Prešernu. Kip pesnika in muze pesništva, ki drži nad umetnikom lovorovo vejico ter reliefa, je izdelal kipar Ivan Zajec. Arhitekturno zasnovo je izdelal Maks Fabiani. Zavoljo muze nad pesnikom so se tedaj pojavile številne kritike, med drugim tudi zahteve po njeni odstranitvi.

1912 je umrl eden največjih čeških pesnikov Jaroslav Vrchlicky. V češko pesništvo je uvedel veliko novih oblik in dosegel izredno popolnost skoraj v vseh pesniških zvrsteh.

1945 se je v Portoriku rodil portoriško-ameriški glasbenik Jose Feliciano, ki je v svoji karieri osvojil šest nagrad grammy, prejel je tudi 30 zlatih in 15 platinastih plošč. Feliciano sodi nedvomno v sam vrh glasbene ustvarjalnosti. Skupaj z 12 brati in sestrami je odraščal v newyorškem Spanish Harlemu, kjer se je kot otrok naučil igranja kitare in harmonike. V začetku osemdesetih se je posvetil filmski glasbi.

1964 se je rodil ruski rock glasbenik in pesnik Igor Fjodorovič Letov.

1981 so iz New Yorka v Španijo prepeljali delo velikega španskega slikarja Pabla Picassa - Guernico, ki je nastala kot spomin na tragične dogodke v španski državljanski vojni, potem ko so Nemci 26. aprila 1937 bombardirali to majhno špansko mestece. Slika je bila od leta 1939 na ogled v New Yorku, Picasso namreč slike ni dovolil postaviti na ogled v Španiji, dokler država ne postane demokratična.

2004 je umrl legendarni Disneyjev animator Frank Thomas, ki je znan po Sneguljčici in sedmih palčkih, Ostržku in Bambiju. Med filmi, ki jih je naredil, pa posebna pozornost velja delom Knjiga o džungli, Mačke iz visoke družbe in Robin Hood.