Vse najboljše, Harrison Ford. Foto: Reuters
Vse najboljše, Harrison Ford. Foto: Reuters
Hinko Smrekar
Hinko Smrekar, ki je s svojimi karikaturami opisoval družbo prve polovice 20. stoletja, je na slavnem delu Maškarada takole ovekovečil nekatere najvidnejše slovenske kulturnike svojega časa.
Narodni dom
13. julij bo v spominu ostal tudi kot tragični dan, ko so fašisti v Trstu požgali Narodni dom. Foto: EPA
Live Aid
13. julija je v Londonu in Philadelphii hkrati potekal glasbeni spektakel pod imenom Live Aid.

Ford je v svoji karieri nanizal kar nekaj filmskih vlog, ki še dolgo ne bodo šle v pozabo. Bil je Han Solo v prvem sklopu trilogije Vojne zvezd, do neverjetnih odkritij pa je prišel kot pogumni arheolog Indiana Jones, v vlogi katerega se je vrnil leta 2008 v nadaljevanju Spielbergove pustolovščine.
Harrson Ford se je z akcijo spopadel večkrat, tudi v znanstveni fantastiki Iztrebljevalec, bolj vohunsko so bile obarvane Patriotske igre, v vlogi ameriškega predsednika pa se je preizkusil v filmu Air Force One. Kar pet filmov, v katerih nastopa današnji slavljenec, hranijo v Narodnem filmskem registru.
Igralec, ki je bil leta 1997 po mnenju revije Empire na samem vrhu 100 največjih filmskih zvezd vseh časov, je poročen s Calisto Flockhart.

1811
se je rodil angleški arhitekt George Gilbert Scott.

1841
se je rodil avstrijski arhitekt, urbanist in pedagog Otto Wagner. Velja za pionirja modernga urbanizma in arhitekture in je utemeljitelj dunajske šole.

1883
se je v Ljubljani rodil slovenski slikar, risar, ilustrator in karikaturist Hinko Smrekar. Bil je član umetnostnega kluba Vesna na Dunaju. Opravil je pionirsko delo v grafiki s ciklom Sedem naglavnih grehov leta 1927, ustvaril je socialnokritični cikel Zrcalo sveta, med ilustracijami pa velja omeniti Levstikov roman Krpan, ki ga je ustvaril leta 1917. Zelo znana je akvarelirana perorisba iz leta 1913 z naslovom Ivan Cankar arestant. Leta 1942 so Smrekarja kot talca ustrelili italijanski okupatorji.

1900
se je rodil ameriški džezovski klarinetist George Louis Francis Zeno, bolj znan kot George Lewis.

1920
so fašisti v Trstu požgali Narodni dom. Tržaški fašisti so na trgu Unita pripravili protestni shod in začeli lov na nevarne Slovence, enega so ubili.

1934
se je rodil nigerijski pisatelj, dramatik in politik Akinwande Oluwole "Wole" Soyinka, ki je leta 1986 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1942
se je rodil ameriški glasbenik Joseph Roger McGuinn.

1944
se je rodil madžarski kipar in arhitekt Erno Rubik, ki je znan tudi po tem, da je izumil t. i. Rubikovo kocko.

1946
je umrl ameriški fotograf Alfred Stieglitz.

1951
je umrl avstrijski skladatelj Arnold Schönberg.

1953
se je rodil južnoafriški glasbenik Johnny Clegg.

1954
je umrla mehiška slikarka Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, bolj znana kot Frida Kahlo.

1957
se je rodil ameriški filmski režiser Cameron Crowe.

1985
je na londonskem stadionu Wembley in na stadionu Johna Kennedyja v Philadelphiji je hkrati potekal glasbeni spektakel pod imenom Live Aid.