1961 je bil Braque prvi slikar, ki je imel za časa življenja razstavo v Louvru. Foto:
1961 je bil Braque prvi slikar, ki je imel za časa življenja razstavo v Louvru. Foto:
John Nash
Nash je umrl leta 1835.
Harvey Keitel
Keitel, ki se je rodil leta 1939, je ustvaril vrsto nepozabnih vlog. Foto: EPA
Johnny Logan
Johnny Logan je na Evroviziji zmagal dvakrat.

Francoski slikar je svoje slikarske spretnosti prevzel od očeta opremljevalca stanovanj. Sprva je slikal po favtističnih nazorih in pod vplivom Cezanna. Srečanje s Picassom je pomenilo zanj velik preobrat. Skupaj sta postala začetnika novega obdobja slikarstva- kubizma. Držal se je načela, da mora biti slika na svoj način edinstvena in ne samo posnemanje narave. Oba kubista sta si prizadevala prikazati svet iz več različnih pogledov. Braque je svoje krajine z ladijami in svetilniki slikal popolnoma fragmentirano tako, da so vsi objekti med seboj povezani in ni mogoče jasno razdvojiti ločnice med nebom, morjem in ostalimi objekti.

Izbruh prve svetovne vojne je popolnoma zaustavil razvoj kubističnega gibanja, saj so mnogi umetniki odšli na fronto. Vojna je stala življenje Apollinairea in slikarja Duchampa Villona, Braque pa je po resnih poškodbah popolnoma prekinil s svojim raziskovanjem kubizma. Nadaljeval je sicer s kolaži, ki jih delal že pred vojno, vendar idejno ni več črpal iz kubizma, prav tako tudi Picasso.

1835 je umrl angleški arhitekt John Nash.

1840 se je rodil francoski pisatelj in pripovednik Alhpons Daudet. Znamenita je njegova trilogija Tartarin iz Tarascona. Alphons Daudet velja za mojstra francoskega humorističnega pripovedništva, med njegovimi deli pa velja izpostaviti tudi Pisma iz mojega mlina.

1842 se je rodil angleški skladatelj sir Arthur Seymour Sullivan.

1856 se je rodil angleški fotograf Peter Henry Emerson.

1871 je umrl francoski skladatelj Daniel Auber.

1907 je umrl pripovednik in zgodovinar Josip Stare. Njegovo najobsežnejše delo je Poljudna obča zgodovina v petih knjigah.

1927 se je rodil ameriški režiser Herbert Ross.

1939 se je rodil ameriški igralec Harvey Keitel.

1941 se je rodil ameriški pevec Ritchie Valens, ki je umrl v letalski nesreči.

1950 se je rodil ameriški glasbenik in pevec Steveland Moris Judkins Hardaway, bolj znan kot Stevie Wonder.

1954 se je rodil irski pevec in pisec besedil Johnny Logan, ki je dvakrat zmagal na tekmovanju za Evrovizijo. Njegova najbolj znana pesem je Hold Me Now.

1961 je umrl ameriški igralec Gary Cooper.

1962 se je rodil mehiški igralec Eduardo Palomo.

1987 je umrl slovenski pisatelj Vitomil Zupan. Njegova pomembna dela so drama Aleksander praznih rok, romani Potovanje na konec pomladi, Igra s hudičevim repom in Levitan.

1995 je v Dublinu na 40. tekmovanju za Evrovizijo zmagala norveška skupina Secret Garden, ki je izvajala skladbo Nocturne (Nokturno).

2000 je v Stockholmu na 45. tekmovanju za Evrovizijo zmagala danska skupina Olsen Brothers, ki je zapela pesem Fly On The Wings of Love (Leti na krilih ljubezni).