Bil je najpomembnejši angleški portretist in krajinar v 18. stoletju. Foto:
Bil je najpomembnejši angleški portretist in krajinar v 18. stoletju. Foto:
Kate Blanchett
Blanchettova spada med najbolj znane avstralske igralke. Foto: EPA
Frank Sinatra
Frank Sinatra se je poslovil leta 1998. Foto: EPA

Njegova leposlovna zapuščina obsega zapise vseh vrst: blokce, notese, koledarje, skice, prevode, ocene, filmske scenarije, radijske in televizijske igre, prozna, lirska in dramska besedila.

Zupanova dela so bila različna, večinoma pa so kmalu po izidu sprožila buren odziv javnosti. Tudi zato so nekatera njegova dela izhajala z velikim časovnim zamikom (tudi po več desetletij); drame so uprizarjali tudi po 40 letih.

Vitomil Zupan je bil eden najbolj vsestranskih, plodovitih in odmevnih sodobnih slovenskih književnikov. Umrl je v Ljubljani, kjer je tudi pokopan.

1727 se je v Sudburyu rodil angleški slikar Thomas Gainsborough. Leta 1740 se je pri trinajstih letih opravil v London, kjer je študiral likovno umetnost. Velja za najpomembnejšega portretista in krajinarja v 18. stoletju. Zbolel je za rakom in 3. avgusta 1788 umrl.

1754 je umrl francoski pisatelj Pierre-Claude Nivelle de La Chaussée.

1847 je umrla nemška pianistka in skladateljica Fanny Cacilie Mendelssohn-Bartholdy, bolj znana kot Fanny Hensel.

1885 se je rodil nemški dirigent židovskega rodu Otto Klemperer.

1912 je v Stockholmu umrl največji švedski dramatik in eden najpomembnejših evropskih dramatikov August Johan Strindberg.

Velja za začetnika švedskega naturalizma in pobudnika ekspresionizma. Znana so njegova dela Mojster Olof, Gustav Vasa, Oče, Gospodična Julija, Rdeča soba, Velika noč, Sonata strahov in Pelikan. Strindberg se je rodil 22. januarja 1849.

1924 se je rodil slovenski umetnostni zgodovinar Nace Šumi.

1944 se je rodil ameriški režiser George Lucas. Najbolj znan je po filmih Vojna zvezd.

1952 se je rodil pevec, pisec besedil, kitarist in član skupine Talking Heads, David Byrne.

1952 se je rodil ameriški filmski režiser Robert Zemeckis.

1961 se je rodil angleški igralec Tim Roth.

1969 se je rodila avstralska igralka Cate Blanchett.

1971 se je rodila ameriška filmska scenaristka in režiserka Sofia Coppola.

1973 je umrl nemški pisatelj, jezikoslovec in pesnik Jean Gebser.

1987 je umrla ameriška filmska igralka Margarita Carmen Cansino, bolj znana kot Rita Hayworth.

1998 je umrl sloviti ameriški pevec in filmski igralec Francis Albert "Frank" Sinatra.Leta 1915 rojeni Sinatra je bil italijanskega rodu. Svojo glasbeno kariero je skupaj s Harryjem Jamesom in Tommyjem Dorseyjem začel v obdobju, ko je glasbeni svet osvajal sving. Glasbenik je dosegel izjemen uspeh v zgodnjih 40. letih, med njegovimi najbolj znanimi pesmimi sta tudi My Way in New York, New York. V 50. letih pa se je uspešno predstavil tudi v filmskem svetu in leta 1953 osvojil oskarja za najboljšega stranskega igralca. Imel je prijateljske vezi s številnimi ameriškimi politiki pa tudi s podzemljem, zato je veljal za sporno osebnost.