Salman Rushdie je ob izidu knjige The Ground Beneath her Feet napisal tudi pesem z istim naslovom, ki jo je odpel Bono Vox. Foto: Reuters
Salman Rushdie je ob izidu knjige The Ground Beneath her Feet napisal tudi pesem z istim naslovom, ki jo je odpel Bono Vox. Foto: Reuters
Nicolas Poussin: Krajina z Orfejem in Evridiko.
Ivan Grohar: Črednik. Foto: Moderna galerija
Član slavne zasedbe The Beatles John Lennon. Foto: epa
Ice Cube
Ice Cube se je rodil leta 1969. Foto: EPA

Njegov najodmevnejši roman, Satanski stihi, je zgodba o indijskem filmskem igralcu in o posnemovalcu filmskih glasov, ki preživita letalsko nesrečo, ki so jo zakrivili teroristi. Dogodek jima popolnoma spremeni življenje, saj začneta odkrivati nove razsežnosti človekovega obstoja. Delo je Rushdieja izstrelilo med pisateljske zvezdnike, saj so razprave o knjigi, ki naj bi hudo žalila čustva muslimanov, napolnile svetovno časopisje. Razvpitost Satanskih stihov pa je dosegla vrhunec, ko je ajatola Homeini Rushdieja in njegove založnike zaradi bogokletstva obsodil na smrt, na pisateljevo glavo pa so razpisali 2,5 milijona ameriških dolarjev vredno nagrado.

Med pomembnejšimi so tudi njegovi romani Midnight's Children (Otroci polnoči, 1981), The Jaguar Smile (1987), The Moor's Last Sigh (Mavrov zadnji vzdih, 1995), The Ground Beneath Her Feet (1999) in Shalimar the Clown (2005).

1593 se je rodil francoski slikar Nicolas Poussin. Velja za utemeljitelja idealne heroične krajine. Umrl je 19. novembra 1665 v Rimu.

1750 je umrla francoska pisateljica Marguerite de Launay de Staal.

1772 je umrl francoski skladatelj Louis-Claude Daquin.

1843 se je v Bergnu rodil norveški skladatelj, pianist in mojster norveške nacionalne šole Edvard Hagerup Grieg. Ves čas svojega ustvarjanja se je trudil, da bi ustvaril glasbo norveške duše. Njegovo najpomembnejše delo je Peer Gynt, napisal je tudi 66 liričnih skladb. Edvard Grieg je umrl leta 1907.

1867 se je rodil slovenski slikar Ivan Grohar. Njegova najbolj znana dela so: Pod Koprivnikom, Grabljice, Sejalec in Macesen. Ivan Grohar spada med najpomembnejše predstavnike slovenskega impresionizma – ustvaril je številne upodobitve slovenske pokrajine, zlasti iz okolice Škofje Loke. Bil je slikar, ki se mu je bržkone najučinkoviteje posrečilo prikazati lepote naše dežele.

1903 se je rodila slovenska pisateljica Vida Taufer. V svojih globoko doživetih liričnih izpovedih je največkrat govorila o notranjih stiskah in hrepenenju. Proslavila se je z delom Veje v vetru, sicer pa je v svojih delih sledila romantični čustveni liniji slovenskega pesništva. Umrla je leta 1966.

1907 se je rodil slovenski grafik in slikar Lojze Spacal. S svojimi ekspresivnimi upodobitvami Krasa je močno vplival na slovensko sodobno umetnost. Nato pa je prek geometrizirane stilizacije naredil prehod v abstraktno smer.

1910 se je rodil ameriški skladatelj David Rose, ki je pisal pesmi za televizijske nanizanke, med njimi tudi Hišica v preriji in Bonanza. V svoji dolgoletni karieri (trajala je namreč 65 let) je dobil 22 grammyjev.

1954 se je rodil ameriški filmski in televizijski komični igralec James Belushi.

1956 sta se prvič srečala John Lennon in Paul McCartney.

1963 se je rodila ameriška filmska in televizijska igralka Helen Hunt, dobitnica oskarja za najboljšo žensko vlogo v filmu Bolje ne bo nikoli.

1964 se je rodila ameriška filmska in tv-igralka Courtney Cox, najbolj znana po vlogi Monice v Prijateljih.

1969 se je rodil rap pevec in igralec Ice Cube.

1973 se je rodil igralec Neil Patrick Harris, najbolj znan po nastopu v nanizanki Doogie Howser, kjer je igral desetletnega dečka, ki je zaradi svoje genialnosti že postal zdravnik.

1996 je v Los Angelesu umrla prva dama džeza Ella Fitzgerald. Velika glasbenica Ella Fitzgerald se je rodila 1918 v Newport Newsu v Virginiji. Sodelovala je v ansamblu Chicka Webba, od leta 1939 do 1942 pa ga je tudi vodila. Sodelovala je s številnimi glasbeniki, med drugim z Armstrongom, triom Petersonom. Za svoje delo je leta 1987 prejela priznanje Univerze v Južne Kalifornije.

1998 se je dekliška skupina The Spice Girls prvič odpravila čez lužo. Njihov prvi nastop v ZDA je bil v Miamiju, kjer so začele veliko severnoameriško turnejo.

1999 je založba Epic Records izdala kompilacijo z naslovom No Boundaries, namenjeno kot podporo vsem beguncem iz Kosova.