Tommy Lee Jones rojstni dan praznuje 15. septembra. Foto: EPA
Tommy Lee Jones rojstni dan praznuje 15. septembra. Foto: EPA
Agatha Christie
Kraljica kriminalnih romanov.
Miško Kranjec.
Oliver Stone. Foto: EPA

se je v Teksasu rodil ameriški filmski igralec in oskarjevec Tommy Lee Jones.

Med njegove najprepoznavnejše filmske vloge spada upodobitev FBI-jevca Samuela Gerarda v Beguncu (1993), ki mu je prinesla oskarja za najboljšo moško stransko vlogo, v zadnjem času pa je blestel v z več oskarji nagrajenem filmu bratov Coen Ni prostora za starce.

Med študijem na Harvardu v 60. letih je bil Jones sostanovalec prihodnjega ameriškega podpredsednika Ala Gora in medijske osebnosti Boba Somerbyja, v istem študentskem domu pa je takrat prebival tudi igralec John Lithgow. Jones je bil član harvardskega nogometnega moštva in je iz angleščine diplomiral leta 1969.

Kmalu se je preselil v New York in začel igralsko kariero na Broadwayu, leta 1970 pa je prišla prva filmska vloga v Ljubezenski zgodbi. Med letoma 1971 in 1975 je Jones v žajfnici One Life To Live upodabljal zdravnika Marka Tolanda. Leta 1980 je bil prvič nominiran za zlati globus za upodobitev soproga country pevke Lorette Lynn v filmu Rudarjeva hči, tri leta kasneje pa je dobil emmyja za upodobitev morilca Garyja Gilmora v tv-priredbi romana Normana Mailerja Krvnikova pesem.
V 90. letih se je Tommy Lee Jones z vlogami v uspešnicah Begunec, Batman za vedno in Možje v črnem uveljavil kot eden najbolje plačanih in najbolj iskanih igralcev v Hollywoodu, stranska vloga v Beguncu mu je prinesla tudi oskarja.
Med drugimi vidnimi Jonesovimi vlogami so tudi tiste v filmih JFK, Oblegani in Rojena morilca. Leta 2000 se je ob Clintu Eastwoodu pojavil v Vesoljskih kavbojih. V letu 2007 se je Jones po režijskem poskusu Trije pogrebi Melquiadesa Estrade (2005) na platna vrnil z dvema močnima vlogama v kritiško opevanih filmih V dolini smrti in Ni prostora za starce.

1700 je umrl francoski arhitekt André Le Nôtre.

1789 se je rodil začetnik zgodovinskega romana v ameriški literature James Fenimore Cooper. Pisal je povesti o Indijancih in naseljencih. Najbolj znani deli sta Stezosledec in Poslednji Mohikanec.

1876 se je rodil znani nemško-ameriški dirigent Bruno Walter.

1890 se je rodila angleška pisateljica Agatha Christie, s pravim imenom Agatha Mary Clarissa Miller.

Napisala je okoli 90 psihološko izredno spretno zasnovanih kriminalk, v večini katerih glavno vlogo odigrata Jane Marple in Herculom Poirot. Najbolj znano je njeno delo Mišolovka. Agatha Čeprav je danes Christiejeva poznana predvsem po 80 detektivskimi romani, se je podpisala tudi pod vrsto ljubezenskih romanov, ki pa so jih objavljali pod njenim psevdonimom Mary Westmacott. S pomočjo iznajdljivih Poirota in Miss Marple je dobila pisateljica naziv 'kraljica kriminalke' in mesto med najpomembnejšimi avtoricami tega žanra.

Christie se je v Guinnessovo knjigo rekordov vplisala kot najbolj prodajana pisateljica vseh časov. Do zdaj sta pošli že več kot dve milijardi izvodov njenih del.

1891 je umrl pomembni ruski pisatelj Ivan Aleksandrovič Gončarov. Njegovo najboljše delo je zajetni roman z naslovom Oblomov.

1893 je umrl angleški gradbenik Thomas Hawksley.

1908 se je v Veliki Polani rodil slovenski pisatelj, novinar in kulturnopolitični delavec Miško Kranjec. Pisal je črtice, socialne povesti z idealizirano podobo delavskega življenja, novele in romane s prekmursko kmetsko tematiko. Njegova znana dela so Kapitanovi, Povest o dobrih ljudeh, Pod zvezdo, Mladost v močvirju, Svetlikanje jutra in Strici so mi povedali. Od leta 1953 je bil član Slovenske akademije znanosti in umetnosti. Umrl je 8. junija 1983 v Ljubljani.

1928 se je rodil ameriški džez saksofonist Julian 'Cannonball' Adderley.

1938 je umrl ameriški pisatelj Thomas Clayton Wolfe.

1946 se je v New Yorku rodil ameriški filmski režiser in scenarist William Oliver Stone.

Zaslovel je s serijo filmov o vietnamski vojni, v kateri se je v mladih letih tudi sam bojeval, v svojem delu se tudi sicer pogosto ukvarja s sodobnimi političnimi in kulturnimi problemi, pogosto na precej kontraverzen način. Stone si je s svojim delom prislužil tri oskarje in velja za pravo hollywoodsko ikono, med njegove najbolj znane izdelke spadajo filmi Platoon, Wall Street, Rojen četrtega julija, JFK Rojena morilca ...

1963 je umrl hrvaški pisatelj Slavko Kolar.

1983 je umrl jamajški glasbenik Prince Far I.