Celia Cruz. Foto: EPA
Celia Cruz. Foto: EPA
Delo Andrea Del Sarta.
Božidar Jakac. Foto: Wikipedia

je umrla kubanska pevka salse Celia Cruz s pravim imenom Celia de la Caridad Cruz Alfonso.

Cruzova, ki se je rodila leta 1925 v Havani, se je s 23 zlatimi albumi zapisala med najuspešnejše izvajalce salse 20. stoletja. Po svetu je slovela kot "kraljica salse". Večino svoje kariere je živela v New Jerseyju, delala je v ZDA in v več latinskoameriških državah.

Celia Cobo je v reviji Billboard nekoč zapisala, da je "Cruzova nedvomno najbolj znan in najbolj vplivni ženski lik v zgodovini kubanske glasbe", Cruzova pa je v nekem intervjuju povedala, da bi, če bi imela možnost, raje kot pevka in plesalka postala učiteljica, kot si je želel njen oče.

1486 se je rodil italijanski slikar Angelo Del Sarto s pravim imenom Andrea d'Agnolo di Francesco di Luca di Paolo del Migliore.

Bil je pomemben predstavnik visoke renesanse in cenjen slikar fresk. Pod mentorstvom Pierra di Cosima je študiral slikarstvo. Od leta 1508 do leta 1512 je sodeloval s slikarjem Franciabigiem. Mednarodno slavo je dosegel z restavratorskim delom po italijanskih cerkvah in samostanih. Umrl je 29. septembra 1530.

1770 je umrl angleški slikar Francis Cotes.

1881 se je rodil slovenski časnikar, kulturni delavec, prevajalec in politik Vekoslav Špindler.

1896 je umrl francoski pisatelj Edmond Louis Antoine Huot de Goncourt.

1899 se je rodil eden najbolj znanih slovenskih slikarjev in grafikov Božidar Jakac. Risati je začel kot samouk v tradiciji realizma, nato se je preusmeril v eterične pastele, na katerih je upodabljal predvsem dolenjsko pokrajino v duhu liričnega impresionizma. Po vojni je nadaljeval realistično, a etično poglobljeno grafiko. Uveljavil se je kot najizrazitejši slovenski portetist svojega časa, zaslužen pa je tudi kot dokumentarist, saj je slikal tudi iz kulturnozodovinskih nagibov. Bil je prvi slovenski študijsko izobražen grafik in eden izmed utemeljiteljev ekspresionizma.

1911 se je rodila ameriška filmska igralka, plesalka in pevka Ginger Rogers s pravim imenom Virginia Katherine McMath.

1948 se je rodil panamski pevec salse in filmski igralec Rubén Blades.

1985 je v Bonnu umrl nemški realistični pripovednik in satirik Heinrich Böll. Rodil se je 21.decembra 1917 v Kölnu. Njegova najpomembnejša dela so: Skupinska slika z gospo, Biljard ob pol desetih in Izgubljena čast Katarine Blum. Böll je leta 1972 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

1989 je umrl vodja Dunajske državne opere, na čelu katere je bil kar osem let Herbert von Karajan.

1938 je v Berlinu vodil Državno kapelo, po delovanju v Londonu in na Dunaju je vodil Berlinske filharmonike. Ustanovil je Salzburške velikonočne slavnostne igre. Rodil se je leta 1908 v Salzburgu.

2003 je umrla kanadska pisateljica Carol Ann Warner, bolj znana kot Carol Shields.