Po skoraj 30 letih je spet posijal žarek upanja, za tiste, ki si želijo Led Zeppelin videti v živo. Foto: Reuters
Po skoraj 30 letih je spet posijal žarek upanja, za tiste, ki si želijo Led Zeppelin videti v živo. Foto: Reuters
Charles Francois Gounod.
Slavko Osterc se je rodil 17. junija.
Vida Juvan.
Dean Martin.

se je skupina Led Zeppelin odpravila na svojo zadnjo turnejo. Morda pa vendarle ni bila zadnja ...

Led Zeppelin še danes veljajo za eno največjih rockskupin vseh časov, na začetku njihove poti leta 1968 so jo sestavljali Jimmy Page na kitari, pevec Robert Plant, John Paul Jones na basu in klaviaturah in bobnar John Bonham, čigar smrt leta 1980 je sprožila razpad skupine.

10. decembra 2007 so se preživeli člani na londonskem koncertu, posvečenem Ahmetu Ertegünu, ponovno združili, pokojnega Johna Bonhama je na bobnih nadomestil njegov sin Jason.

7. junija 2008 pa sta se Jimmy Page in John Paul Jones na koncertu Foo Fightersov na stadionu Wembley na odru pridružila Daveu Grohlu in Taylorju Hawkinsu, kar je še pogrelo govorice o novi turneji "Zeppelinov". Zadnja leta so se med oboževalco naglo šririle govorice, da se rockerji na odre spet podajajo leta 2009, a januarja so fantje zanikali, da bi razmišljali o združitvi.

1818 se je v Parizu rodil francoski skladatelj oper Charles Francois Gounod. Ob Camillu Saint Saensu velja za glavnega predstavnika klasicizma v francoski glasbi 19. stoletja. Njegovi najbolj znani operi sta Faust, ki jo je napisal leta 1859, ter Romeo in Julija, ki je nastala osem let pozneje. Z njima se je uprl italijanskemu opernemu slogu. Cerkveni glasbi je namenil Cecilijansko mašo. Priljubljena pa je njegova Meditacija na Bachov 1. preludij za violino in klavir na besedilo Ave Maria. Umrl je v Parizu leta 1893.

1882 se je rodil rusko-ameriški skladatelj Igor Fjodorevič Stravinski. Od leta 1910 je živel v Franciji, leta 1939 pa se je preselil v ZDA. Odlikuje ga velika raznolikost glasbenega izraza in slogovne orientacije. V prvem obdobju svojega razvoja je združeval ruske folklorne elemente z impresionizmom, v drugem je bil ekspresionist s pogostim naslanjanjem na džez, v tretjem pa se je obrnil k neoklasicističnemu slogu, uporabljal je tudi principe dodekafonije. Imel je velik vpliv na delo mlajših sodobnikov v mnogih deželah. Njegova najbolj znana dela so baleti Ognjena ptica, Petruška, Pomladno posvečenje. Poleg tega je pisal tudi melodrame, scenske kantate, muzikale, opero - oratorij, kantate, odrska dela, simfonije … Napisal pa je tudi avtobiografije z naslovom Kronika mojega življenja, Glasbena poetika in druge.

1895 se je v Veržeju rodil slovenski skladatelj in glasbeni pedagog Slavko Osterc. Glasbo je študiral na konservatoriju v Pragi, kar je močno vplivalo na njegovo glasbeno usmeritev. Ta sloni na dosledni atonalnosti in atematičnosti, včasih se oprijema četrttonskega sistema. S svojim močnim vplivom na radikalno modernistično usmerjeno mlajšo generacijo slovenskih skladateljev (Osterc je bil namreč profesor zlaganja na ljubljanskem konservatoriju) ima največje zasluge za posodobitev slovenske glasbene ustvarjalnosti. Ustvaril je več kot 170 del, od orkestralnih do komornih, scenskoglasbenih in vokalnih. Zborovski opus obsega 35 del od skladb, med njimi Usta so mi bila nema, Belokranjske uspavanke. Druga dela: tri simfonije, tri opere enodejanke, balet Iluzije, klavirski koncert, kantata Krst pri Savici, orkestralna Suita in druga. Osterc je umrl leta 1941.

1898 se je rodil nizozemski rezbar in litograf Maurits Cornelis Escher.

1898 je umrl angleški slikar sir Edward Coley Burne Jones.

1905 se je rodila slovenska gledališka igralka Vida Juvan. Sprva je Juvanova igrala naivke in ljubimke, pozneje pa močne karakterne, psihično zapletene in tragične dramske vloge. Na akademiji za glasbo, režijo, film in televizijo je bila profesorica za dramsko igro. Leta 1971 je prejela Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

1907 se je rodil Charles Ormond Eames mlajši, ameriški oblikovalec in arhitekt.

1912 se je rodil slovenski skladatelj Franc Šturm, ki zaradi zgodnje smrti sicer ni mogel do konca razviti svojega talenta, kljub temu pa je postal znan po svojih melodičnih partizanskih pesmih. V začetku svoje ustvarjalne poti je zastopal radikalni modernizem, nato pa se je vrnil na ustaljene glasbene poti. Napisal je komorne in klavirske skladbe, kantato De profundis in samospeve - Starka za vasjo, Materi padlega partizana in druge. Umrl je leta 1943.

1917 se je rodil ameriški filmski igralec in pevec italijanskega rodu Dino Paul Crocetti, bolj znan kot Dean Martin.

1926 je umrl slovenski skladatelj češkega rodu Anton Förster.

1928 se je rodil ameriški rocker James Brown.

1946 se je v New Yorku rodil pevec Barry Manilow.

1957 je umrla angleška pisateljica Dorothy Miller Richardson.