Francisco de Quevedo, najostrejše pero 17. stoletja. Foto:
Francisco de Quevedo, najostrejše pero 17. stoletja. Foto:
France Bevk. Foto: Filozofska fakulteta
Kaplan Martin Čedermac
Kaplana Martina Čedermaca je Bevk napisal za odrasle bralce.

se je v Madridu rodil španski pisec Francisco Gomez de Quevedo y Villegas, glavni predstavnik španskega baroka in mojster konceptizma.

Velja za enega izmed velikanov zlate dobe španske književnosti in je eden pomembnejših satirikov v svetovni književnosti. Znan je njegov roman Življenjepis lopova in delo Sanjske podobe. Pisal je tudi religiozne, politične in moralno-kritične spise. Umrl je 8. septembra 1645 v Villanuevi de los Infantes.

1859 se je rodil hrvaški pisatelj Venčeslav Novak. Največkrat je v svojih delih opisoval rojstno mesto Senj, ki je ob koncu stoletja gospodarsko propadlo, in Zagreb.

1890 se je v Zakojci rodil slovenski pisatelj France Bevk. Za knjigi Pesterna in Mali upornik je dobil priznanje zlata knjiga. Bevkovo literarno delo za mladino pa ni bilo edino, ki ga je pisatelj posvetil rastoči generaciji, ampak tudi njegovi osebni obiski pri mladih bralcih. Bevk velja za enega najplodnejših slovenskih pisateljev. Napisal je okoli 100 del raznovrstne pripovedne tematike. Umrl je prav na svoj rojstni dan leta 1970.

Bevk je pisal pesmi, zgodovinske in sodobne romane, novele, povesti, črtice, drame, mladinske povesti in pesmi, filmski scenarij, potopis in prevode. Čeprav ni pisal le za otroke, pa je bilo prav ustvarjanje za mlade tisto, ki dosega največjo kakovost, saj so dela, kot so Lukec in njegov škorec, Grivarjevi otroci, Tonček ipd. tista, v katerih je pisal najjasneje in se je najbolj približal bogastvu in naravnosti ljudskega jezika ter sloga.

Prav njegovo zavzemanje za ohranjanje slovenskega jezika in naroda ga je spravilo tudi za rešetke; v fašističnih zaporih je bil zaprt med drugo svetovno vojno, a mu je leta 1943 uspelo pobegniti, in je nato postal eden pomembnejših voditeljev narodnoosvobodilnega gibanja v Slovenskem primorju.

1908 se je v Odesi rodil rusko-ukrajinski violinist David Fjodorovič Ojstrah. Mednarodno kariero je začel leta 1927, dolga leta pa je poučeval na moskovskem konservatoriju. Zelo je vplival na violinski slog 20. stoletja, dejaven pa je bil tudi kot dirigent. Umrl je 24. oktobra 1974 v Amsterdamu.