Steven Spielberg velja za enega najpomembnejših režiserjev vseh časov. Foto: EPA
Steven Spielberg velja za enega najpomembnejših režiserjev vseh časov. Foto: EPA
Čen Ši s Stradivarijevo violino
Stradivarijke sodijo med najdražje violine na svetu. Foto: EPA
Iz muzeja v Bernu
Delo Paula Kleeja. Foto: EPA
Katie Holmes
Rojstni dan praznuje 18. decembra. Foto: EPA

Spielbergu je največ priznanja prinesel Schindlerjev seznam, za katerega je osvojil oskarja za najboljši film in režiserja. Ob tem je bil še petkrat nominiran za najboljšega režiserja (zlati kipec je prejel za Reševanje vojaka Ryana), še šest njegovih filmov pa se je potegovalo za oskarja za najboljši film.

V 70., 80. in 90. letih so trije njegovi filmi postali najdonosnejši filmi svojega časa - Žrelo, E. T. vesoljček in Jurski park. Leta 2006 so ga Premiere in več drugih revij razglasili za najmočnejšo in najvplivnejšo osebnost v filmski industriji, ob koncu 20. stoletja pa ga je revija Life razglasila za najpomembnejšo osebnost njegove generacije.

Spielberg je priznanje dosegel tako pri kritikih kot pri občinstvu, čeprav mu kritiki radi očitajo, da je značilen primer ustvarjanja sodobnih hollywoodskih uspešnic, kjer je komercialni uspeh filma pomembnejši kot njegova umetniška vrednost. To bi lahko trdili zlasti za prvi del njegovega ustvarjanja, v zadnjem desetletju pa se pogosto loteva velikih (čustvenih) tem, kot so holokavst, suženjstvo, vojna in nazadnje terorizem, ki ga je obdelal v filmu München. Njegov opus med drugim sestavljajo še več filmov o Indiani Jonesu, A. I., Vojna svetov, Ujemi me, če me moreš in 1941.

1737 je umrl najslavnejši italijanski in svetovni goslar Antonio Stradivari. Izdelal je okoli 1.000 godal, danes je preverjenih okoli 600.

1786 se je rodil nemški skladatelj Karl Maria Weber, tvorec nemške romantične opere Čarostrelec in avtor več klavirskih in vokalnih skladb.

1803 je umrl nemški pisatelj, zgodovinar in filozof Johan Gottfried Herder, ki se je rodil 25. avgusta 1744. V Konigsbergu je študiral medicino, teologijo in psihologijo. S svojim delom Ideje k zgodovini človeštva je močno vplival na literarno gibanje viharništvo. Utrl je pot nemški klasiki in romantiki. Mojstrsko je prevedel dela evropske ljudske poezije, cikel romanc Cid, zbirko ljudskih pesmi Glasovi ljudstev v pesmih, ki vsebuje tudi slovansko poezijo.

1815 je slovničar Matevž Ravnikar z Zoisovo in Kopitarjevo pomočjo ustanovil stolico za slovenski jezik, s čimer se je začela organizirana skrb za slovenski jezik.

1879 se je rodil nemško švicarski slikar Paul Klee. Ob Kandinskem in Marcu velja za začetnika abstraktnega slikarstva.

1916 se je rodila ameriška igralka Betty Grable.

1943 se je rodil angleški kitarist, član skupine The Rolling Stones Keith Richards.

1955 se je rodil ameriški igralec Ray Liotta.

1963 se je rodil ameriški filmski igralec William Bradley "Brad" Pitt, ki se je proslavil v filmu Thelma in Louise.

1970 se je rodil ameriški raper DMX.

1970 je umrl veliki slovenski igralec in pedagog Stane Sever.

1978 se je rodila ameriška igralka Katie Holmes, ki je zaslovela z igranjem v nanizanki Simpatije.

1980 se je rodila ameriška pevka Christina Aguilera.

1999 je umrl francoski filmski režiser Robert Bresson.

2002 so v kinih začeli predvajati drugi del triologije Petra Jacksona Gospodar prstanov: Dva stolpa.