Jimi Hendrix. Foto: EPA
Jimi Hendrix. Foto: EPA
Jan van Eyck: Arnolfinijev portret. Foto: National Gallery
Nepozabna Greta Garbo. Foto: Reuters
The Ramones
The Ramones so zaznamovali zgodovino punkglasbe.
James Gandolfini je najbolj znan po vlogi mafijskega šefa Tonyja Soprana. Foto: EPA

Glasbenik je umrl v postelji – to pa zato, ker se je zadušil z lastnim bruhanjem, ki je bilo posledica "koktajla" alkohola in tablet, zaužitega prejšnji večer.

Le štiri leta pred tem, pri rosnih 23 letih, je prišel iz ZDA v London in v tem času nastopil na neverjetnih 530 koncertih. Zaslovel je po tem, kako se je na odru "znašal" nad kitarami: ostanke znamenite kitare Fender, ki jo je zažgal, so pred leti celo razstavljali v Parizu.

Koncert, ki ga mnogi štejejo za mejnik rokenrola - Hendrixov nastop na Woodstocku - je leta 2005 po več kot četrt stoletja izšel tudi na DVD-ju. Hendrix je leta 1969 nastopil v spremstvu za to priložnost sestavljene skupine Gypsy Sun And Rainbows.

Ob 40. obletnici smrti legendarnega kitarista je na ogled njegov londonski dom. Do 26. septembra si je v okviru razstave Hendrix in Britain (Hendrix v Britaniji) v soseki Mayfair mogoče ogledati stanovanje v poslopju na naslovu Brook Street 25, v katerem je 36 let do smrti leta 1759 bival skladatelj Georg Friedrich Händel in kjer je danes Händlov muzej. Prav v tej hiši je veliki baročni skladatelj ustvaril svoje največje mojstrovine.

Hendrix pa je več kot dve stoletji pozneje zaživel na podstrešju poslopja na številki 23 (danes sta obe združeni pod hišno številko 25) s svojo angleško spremljevalko Kathy Etchingham. Rockzvezdnik je za stanovanje plačeval 30 funtov najemnine na teden. Hendrix je leta 1968 o stanovanju zapisal: "To je moj prvi pravi lasten dom."

1426 je umrl nizozemski slikar Hubert van Eyck, brat še bolj znanega Jana van Eycka. Z njima se je nizozemsko slikarstvo povzpelo do izrednih višav.

1844 je slikar Matevž Langus končal poslikavo kupole v ljubljanski stolnici.

1851 je prvič izšel ameriški časopis New York Times. Dnevnik, ki je v svoji bogati zgodovini dosegel številne bralce in ima danes izredno velik vpliv ne samo na ameriško, temveč tudi svetovno javnost. Naklada doseže milijon dvesto tisoč izvodov, ob sobotah pa še dvesto tisoč več. Poleg tega so novice New York Timesa dosegljive tudi na spletnih straneh časnika.

1860 je umrl angleški gradbenik Joseph Locke.

1869 je umrl slovenski urednik in pisec učbenikov Anton Janežič.

1905 se je rodila švedska filmska igralka Greta Garbo, s pravim imenom ali Greta Lovisa Gustaffson. V Hollywood je prišla leta 1925 in je bila tedaj najmanj zaželen studijski obraz, saj je imela več lepotnih pomanjkljivosti. Odkril jo je Mauritz Stiller, v Nemčiji je sodelovala z režiserjem Pabstom, nato pa do leta 1941, ko se je umaknila iz javnosti, igrala v ameriških filmih. Tam je doživela popolno preobrazbo. Greta Garbo je tako postala ameriški symbol. Poimenovali so jo Boginja. Igrala je v Ninočki, Mata Hari, Ani Karenini. Umrla je leta 15. aprila 1990 v New Yorku.

1918 so v Ljubljani odprli Narodno galerijo, za kar imata največ zaslug tedanji župan Ivan Hribar in slikar Rihard Jakopič. Ustanovljena je bila kot društvo, čez sedem let pa je dobila stalne prostore v Narodnem domu. Državni zavod je postala leta 1946. Stalna zbirka predstavlja starejšo slovensko likovno umetnost od 13. do začetka 20. stoletja.

1948 je bilo končano snemanje prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji.

1952 se je rodil ameriški glasbenik Dee Dee Ramone, s pravim imenom Douglas Colvin.

1961 se je rodil ameriški igralec James Gandolfini, danes znan predvsem po vlogi Tonyja Soprana, glave mafijske družine v TV-seriji Sopranovi.

1975 je umrl ameriški slikar Fairfield Porter.