Lithgow je leta 1967 z odliko diplomiral na prestižnem Harvardu. Foto: Reuters
Lithgow je leta 1967 z odliko diplomiral na prestižnem Harvardu. Foto: Reuters
Richard Wagner: Tannhäuser
Tako kot v večini svojih opernih del je tudi pri pisanju opere Tannhäuser Richard Wagner navdih poiskal v germanski mitologiji.
Grad Wartburg
Grad Wartburg, kjer se je leta 1817 zgodilo srečanje buditeljev nemškega naroda, ki so ga poimenovali tudi wartburški pevski festival.
Miguel Ángel Asturias
Miguel Ángel Asturias se je rodil leta 1899.

John se je rodil upokojeni igralki Sari Jane in producentu in režiserju Arthurju Lithgowu v Rochesterju v ameriški zvezni državi New York, družina pa se je zaradi očetovega dela ves čas selila.

Čeprav je najbolj znan po prej omenjeni komični vlogi, je Lithgow tudi priznan odrski in filmski igralec. Dobil je več tonyjev in emmyjev, dvakrat pa je bil nominiran tudi za prestižnega oskarja. Delal je tudi na radiu in snemal glasbo za otroke.

1845 je bila prvič uprizorjena Wagnerjeva opera Tannhäuser. Opera Tannhäuser povzema dva nemška mita. Prvi je srednjeveška germanska mitološka zgodba Tannhäuser. Glavni lik je vitez, ki ustanovi Venusburg oziroma podzemni dom boginje Venere. Vitez Tannhäuser tri leta preživi ob čaščenju Venere, nato pa se odpravi k papežu, da bi mu ta odpustil vse njegove grehe. Ta pravi, da je možnost odpustitve njegovih grehov tolikšna, kot je možnost, da bo njegovo osebje vzcvetelo. Po Tannhäuserjevem odhodu se zgodi čudež. Papeževi podaniki zares zacvetijo, papež pa ukaže najti Tannhäuserja. Slednji pa se je že vrnil v Venusburg in nikoli več ga ni nihče bidel.

Drugi mitološki vir za opero Tannhäuser pa je resnična zgodba o tako imenovanem pevskem festivalu na gradu Wartburg. Leta 1817 se je na gradu zbralo okoli 450 študentov in članov na novo ustanovljenih nemških bratovščin, katerih cilj je bil boj proti konservativizmu in spodbujanje k združevanju nemškega naroda.

Ključni temi opere, ki so jo prvič uprizorili leta 1845 v Dresdnu, sta tako boj med sveto in profano ljubeznijo ter odrešutev s pomočjo čiste ljubezni. Prav povzdigovanje moči ljubezni je tema, ki je močno zaznamovala poznejša Wagnerjeva dela.

1605 se je rodil angleški pisatelj Thomas Browne.

1745 je v Dublinu na Irskem umrl najpomembnejši predstavnik razsvetljenskega satirično-potopisnega romana Jonathan Swift. Njegovo poglavitno delo je roman Guliverjeva potovanja, literarna vprašanja pa je obravnaval v Boju knjig.

1851 je umrl največji črnogorski pesnik Petar Petrovič Njegoš. Kot vladika je opeval stoletne boje svojega ljudstva za svobodo. Njegovo najpomembnejše delo je Gorski venec.

1845 je bila prvič uprizorjena Wagnerjeva opera Tannhäuser.

1876 se je v vasi Ledinek pri Sv. Ani na Krembergu rodil slovenski bibliograf in publicist Janko Šlebinger.

1878 seje rodil slovenski teolog, zgodovinar in slavist Franc Grivec.

1899 se je rodil gvatemalski pisatelj in diplomat Miguel Ángel Asturias, ki je leta 1967 prejel Nobelovo nagrado.

1907 se je rodil ameriški džez glasbenik Roger Wolfe Kahn.

1908 se je rodil norveški skladatelj Geirr Tveitt.

1913 se je rodil brazilski pesnik in skldatelj Marcus Vinícius da Cruz de Melo Morais, bolj znan kot Vinícius de Moraes.

1916 se je rodil ukrajinski pesnik Emil Gilels.

1931 se je rodil angleški pisatelj John le Carré.

1932 se je rodil ameriški igralec Robert Reed.

1946 se je rodil angleški pisatelj Philip Pullman.

1950 je umrla ameriška pesnica Edna St. Vincent Millay.

1987 je umrla angleška čelistka Jacqueline Du Pré.