Slavko Grum. Foto:
Slavko Grum. Foto:
Delo Thomasa Gainsborougha.
Legendarni britanski igralec Peter O'Toole. Foto: EPA

se je v Novem mestu rodil slovenski pisatelj, dramatik in zdravnik Slavko Grum, avtor najboljše slovenske ekspresionistične drame Dogodek v mestu Gogi.

Gimnazijo je obiskoval v domačem mestu v letih 1910 do 1919, nato pa se vpisal na študij medicine na Dunaj. Kot zdravnik je zelo dobro poznal psihoanalizo, novo področje psihiatrije, ki poudarja nezavedno plast človeškega življenja, to pa je pomembno vplivalo na njegovo umetniško delo. Kot zdravnik je nekaj časa deloval na psihiatrični kliniki, si, kot je sam kasneje pojasnil, tam pridobil izkušnje in tudi podlago za pisanje najpomembnejših del in dram.
Njegovo književno delo sestavljajo kratke, večinoma izrazito lirične novele in črtice – Čakajoči, Deček in blaznik. Znana je enodejanka Upornik, drami Pierrot in Pierette ter Trudni zastori. Svoj dramski prvenec Pierrot in Pierrette je Slavko Grum napisal v drugem letniku študija medicine na Dunaju leta 1921. Slavko Grum je imrl leta 1949.

1788 je za posledicami raka umrl slikar Thomas Gainsborough. Leta 1740 se je pri trinajstih letih odpravil v London, kjer je študiral likovno umetnost. Velja za najpomembnejšega portretista in krajinarja v 18. stoletju. Bil je eden od ustanoviteljev Britanske kraljevske akademije. Rodil se je 15. maja 1727 v Sudburyju.1892 se je rodil kanadski filmski producent Jack Leonard Eichelbaum, bolj znan kot Jack Warner.

1905 se je rodil nemški skladatelj Karl Amadeus Hartmann.

1921 je v Neaplju umrl najslovitejši italijanski tenorist Enrico Caruso, ki je bil tudi izvrsten igralec. Caruso velja za najpomembnejšo pevsko osebnost 20. stoletja. Rodil se je 27. februarja 1873.

1932 se je rodil britanski filmski igralec irskega rodu Peter O'Toole.

1939 se je rodil ameriški filmski režiser Wesley Earl Craven.

1942 se je rodila čilska pisateljica Isabel Allende.

1945 je umrl italijanski operni skladatelj Petro Mascagni, ki je zaslovel predvsem z opero Cavallera Rusticana.

1976 je umrl nemški režiser Fritz Lang, ki je leta 1933 emigriral v Združene države Amerike. Fritz Lang velja za mojstra ekspresionističnega nemega filma. Znani so njegovi filmi Metropolis in Nibelungi I. in II. Rodil se je 5. decembra 1880.

1978 je umrl mehiški skladatelj in dirigent Carlos Antonio de Padua Chávez y Ramírez.

1990 je umrl ameriški skladatelj Norman Mclean.

1997 je umrl ameriški skladatelj William Seward Burroughs.