"Nabokov piše prozo na edini način, kot bi morala biti pisana, to je - ekstatično." - John Updike Foto:
Christoph Willibald Gluck.
Herman Hesse.
Ernest Hemingway je napisal tudi delo Komu zvoni.

Nabokov se je rodil 22. aprila 1899 v Sankt Petersburgu v aristokratski družini z liberalnim prepričanjem. Družina Nabokov je bila znana po svoji visoki kulturi; med seboj so govorili v treh jezikih, ruščini, angleščini in francoščini, Vladimir pa je že kot otrok bral Wellsa, Poeja, Flauberta, Verlaina, Tolstoja in Čehova.

Denar si je v zrelih letih v Berlinu služil kot prevajalec, učitelj angleščine in teniški trener. Rusko izseljensko skupnost je navdušil s svojimi zgodbami, s poglobljenimi refleksijami o smrti in izgubah.

Leta 1937 se je preselil v Pariz, kjer je spoznal pisatelja Jamesa Joycea in skladatelja Sergeja Rahmaninova. Tri leta pozneje je z ženo in s sinom odplul v Ameriko. Na univerzi v Harvardu je predaval književnost, uveljavil pa se je tudi v biologiji, in sicer kot strokovnjak za metulje.

V zgodovino se je zapisal predvsem z romanom o mladoletni zapeljivki Loliti, po kateri hlepi starejši moški. Napisal je tudi romane Mašenka (1926), Lužinova obramba (1930), Darilo (1937), Vabilo na obglavljanje (1938) in Resnično življenje Sebastiana Knighta (1941).

1714 se je rodil nemški skladatelj Christoph Willibald Gluck. Velja za revolucionarno osebnost v opernem svetu in za predhodnika Richarda Wagnerja. V operi Orfej in Evridika je ustvaril svoj ideal, kjer je povezal glasbo in besedilo, poenostavil tehniko, dramatiziral spremljavo in vlogo pevca podredil celotnemu delu. Gluck je postal dvorni dirigent cesarice Marije Terezije. Kmalu se je preselil v Pariz, kjer je leta 1774 predstavil svojo prvo francosko opero Ifigenija v Avlidi. Zadnja leta svojega življenja je preživel na Dunaju, kjer je umrl leta 1787.

1724 se je rodil nemški pesnik Friedrich Gottlieb Klopstock. Nemško poezijo je osvobodil hladnega razuma in vanjo vnesel ritmično izražanje, čustvenost in domoljubno vsebino. Njegova najpomembnejša dela so ode, posvečene prijateljstvu, ljubezni, domovini in svobodi. Napisal je 107 oper, 11 simfonij, nekaj koncertov in več drugih skladb. Umrl je leta 1803.

1877 se je rodil nemški pisatelj Hermann Hesse. V mladosti je pisal otožno lirično-izpovedna dela v navidezno preprostem, a pesniško dognanem slogu. Osrednje teme njegovega pisanja so krize, težave in iskanje identitete pri občutljivem mladostniku. Pozneje črpa iz vtisov od obeh svetovnih vojn, pretresa in krize zahodnoevropskega duha in kulture, neharmoničnega sveta, razkola med duhom in čutnostjo, razumom in čustvom. V tem slogu je nastal tudi eden njegovih najbolj znanih romanov Stepni volk. Njegova zgodnja dela izhajajo iz nove romantike in impresionizma, po 1. svetovni vojni in srečanju s psihoanalizo pa se je približal modernim tokovom, predvsem ekspresionizmu in nadrealizmu. Pisal je tudi pravljice in legende z vzhodnimi motivi (Siddharta), zahodno in vzhodno modrost pa je združil v delu Igra steklenih biserov. Njegova najbolj znana dela so: Pod kolesom, Gertrud, Demian, Pravljice, Narcis in Zlatoust, Potovanje v Jutrovo deželo in druga. Leta 1946 je prejel Nobelovo nagrado. Umrl je 9. avgusta 1962 v Švici.

1894 se je rodil ameriški fotograf madžarskega rodu André Kertész.

1961 je ameriški pisatelj Ernest Miller Hemingway naredil samomor. Rodil se je 21. julija 1899 v Oak Parku v Illinoisu. Ko je dopolnil osemnajst let, je hotel vstopiti v vojsko, vendar mu to ni uspelo, saj je na levo oko slabše videl. Ko je slišal, da Rdeči križ jemlje prostovoljce za voznike reševalnih vozil, se je hitro prijavil na razpis. Sprejet je bil decembra leta 1917, zato je pustil svojo službo pri časopisu aprila 1918 in odplul v Evropo maja istega leta. Najprej je obiskal Pariz, pot pa na začetku junija nadaljeval v Milano. Poročal je z Ženevske konference in o grško-turški vojni. Pokrival je politične teme evropskega dogajanja in številne manj pomembne. V literaturo se je zapisal z romani Zbogom orožje, Komu zvoni in novelo Starec in morje. Leta 1954 je prejel Nobelovo nagrado za književnost.

2002 je umrl ameriški džezovski basist Raymond Matthews "Ray" Brown.

2003 je umrla slovenska pevka Berta Ambrož.