Nemški pesnik, pisatelj in esejist Gottfried Benn velja za enenga začetnikov nemškega ekspresionizma. Foto:
Nemški pesnik, pisatelj in esejist Gottfried Benn velja za enenga začetnikov nemškega ekspresionizma. Foto:
Leonardo da Vinci: Mona Liza
Mona Liza je glavni magnet za obiskovalce pariškega Louvra. Foto: EPA
Giovanni Nicolo Servandoni: Saint Sulpice
Načrt Giovannija Nicola Servandonija za cerkev Saint Sulpice v Parizu.
Bing Crosby
Bing Crosby je bil eden najbolj priljubljenih ameriških zvezdnikov obdobja okoli druge svetovne vojne.
Tennessee Williams
Tennesseeju Williamsu so ime nadeli šele sošolci na fakulteti; rodil se je kot Thomas Lanier Williams III.
Potovanje na luno
Znameniti prizor iz filma Potovanje na luno (1902), v katerem vanjo trešči raketa. Meliesovi filmi so bili v mnogočem podobni znanstvenofantastični literaturi Julesa Verna.

Študiral je teologijo in vojaško medicino. Svojo prvo pesniško zbirko Mrtvašnica in druge pesmi, v kateri je v središče postavil fizično razpadanje človeškega telesa, je objavil leta 1912. Slogovna značilnost njegovih zgodnjih pesmi pa je pogosta raba strokovnih medicinskih izrazov.
Po prvi svetovni vojni se je Benn preselil v Berlin, kjer je delal kot dermatolog in specialist za spolne bolezni. V času vzpona nacizma je z gibanjem zelo simpatiziral, saj je menil, da bo kot vodilno in edino umetniško smer v Nemčiji razglasil ravno ekspresionizem. Leta 1932 je bil izvoljen v oddelek za poezijo na Pruski akademiji in leto pozneje postal njegov vodja. Zgrožen zaradi noči dolgih nožev in ker se kulturna politika novega režima ni iztekla tako, kot je upal, se je Benn od nacizma distanciral in ga začel ostro kritizirati. Leta 1936 so nacisti njegovo poezijo označili za degenerativno, judovsko in homoseksualno. Njegova dela so prepovedali. Med drugo svetovno vojno je bil Benn poslan v garnizijo v Vzhodno Nemčijo, kjer je med drugim pisal pesmi in eseje. Tudi po vojni so bila njegova dela nekaj časa prepovedana, še posebej v zavezniških državah.
Leta 1951 je prejel literarno nagrado Georga Büchnerja. Med njegova najpomembnejša dela sodijo Mrtvašnica in druge pesmi, Meso, Umetnost in moč, avtobiografija Dvojno življenje. Umrl je leta 1955 v Zahodnem Berlinu.

1519 je umrl veliki italijanski slikar in vsestranska osebnost visoke renesanse Leonardo da Vinci.

Njegovo najbolj znano delo je portret Mone Lize. Dejaven je bil tudi na drugih področjih ustvarjalnosti in raziskovanja, zaradi česar si je prislužil ime univerzalni genij. V slikarstvo je vnesel številne novosti, načrtoval je tudi naprave od tankov do letal, narisal je prvo padalo in skonstruiral prvo dvigalo. Proučeval je tudi delovanje srca in zaklopk. Svoje ugotovitve je ohranjal zase in jih zapisoval v šifrah.

1627 je umrl italijanski skladatelj Lodovico Grossi da Viadana.

1660 se je v Palermu rodil italijanski skladatelj in dirigent Alessandro Scarlatti. V svoji bogati glasbeni poti je napisal 650 kantat in številna cerkvena dela, proslavil pa se je kot mojster opere – opere serie, vseh naj bi bilo okoli 115, veliko se jih je izgubilo. Umrl je 22. oktobra leta 1725.

1695 se je rodil italijanski arhitekt Giovanni Nicolo Servandoni.

1772 se je rodil nemški pesnik Novalis, s pravim imenom Friedrich Leopold Freiherr von Hardenberg. Znani sta njegovi deli Himne noči in Duhovne pesmi, nedokončan pa je ostal roman Heinrich von Ofterdingen.

1810 se je rodil danski skladatelj Hans Christian Lumbye.

1819 je umrla angleška slikarka Mary Moser.

1852 se je rodil slovenski pisatelj in urednik Jakob Sket.

1857 je umrl francoski pesnik in dramatik Alfred Louis Charles de Musset.

1864 je umrl nemški skladatelj Giacomo Meyerbeer. Znana so njegova dela Hugenoti, Prerok in Afričanka. Rodil se je v Vogelsdorfu v bližini Berlina.

1866 se je rodil nemški jezikoslovec Paul Kretschmer.

1885 se je rodila ameriška igralka in kolumnistka Hedda Hopper. Znana je bila predvsem po opravljivih člankih v rumenih časopisih. Pisala je o hollywoodskih znancih in prijateljih.

1902 je bil predvajan prvi znanstvenofantastični film Pot na Luno avtorja Georgea Meliesa.

1904 se je rodil ameriški pevec zabavne glasbe in džeza ter filmski igralec Bing Crosby, s pravim imenom Harry Lillis.

1921 se je rodil indijski filmski režiser, scenarist in skladatelj Satjadžit Raj.

1936 se je rodil angleški pevec Engelbert Humperdinck, ki je v svoji karieri prodal več kot 150 milijonov plošč.

1936 se je rodil ameriški violinist Michael Rabin.

1937 je umrl slovenski zborovodja in pedagog Matej Hubad.

1953 se je rodil ruski dirigent Valerij Gergijev.

1955 je Tennessee Williams dobil Pulitzerjevo nagrado za dramo Mačka na vroči pločevinasti strehi.

Zgodba je postavljena na ameriško podeželje, na bogato plantažo ob delti Misisipija, ki jo ima v lasti 'Big Daddy' Pollitt. Ta na svoj 65. rojstni dan izve, da ima raka in da bo kmalu moral svoje posestvo zapustiti enemu izmed sinov, ob novici o bolezni očeta pa razmere slabša tudi nefunkcionalnost družine, v kateri se vsak (bolj ali manj uspešno) spopada s težavami, ki jih prinaša življenje. Drama je prepletena z referencami na alkoholizem, homoseksualnost in duševno bolezen, kar so vse avtobiografske poteze iz avtorjevega življenja.

Tennessee Williams je Pulitzerjevo nagrado dobil že enkrat prej, leta 1948, za dramo Tramvaj poželenje. Leta 1983 je umrl v hotelski sobi v New Yorku - uradno zato, ker se je zadušil z zamaškom steklenice, njegov brat pa je vedno trdil, da je bil umorjen. Policija je zaključila, da je bil pod vplivom drog in alkohola.

1980
je umrl madžarski filmski režiser in producent George Pál.

1990 je umrl angleški igralec David Rappaport.

1997 je umrl brazilski pisatelj Paulo Freire. Brazilec je leta 1986 prejel Unescovo nagrado za svoje delo v izobraževanju.

1999 je umrl angleški filmski igralec Robert Oliver Reed.

2001 je umrla ameriška igralka Gina Mastrogiacomo.