Med najbolj znane umetnine Ivane Kobilce sodi Kofetarica. Foto:
Med najbolj znane umetnine Ivane Kobilce sodi Kofetarica. Foto:
Pieter de Hooch
Delo Pietra de Hoocha.
Charles Poore je v svoji oceni objavljeni v časopisu New York Times na dan Steinbeckove smrti zapisal: 'Prva velika knjiga Johna Steinbecka je bila njegova zadnja. Ampak dobri Bog, kakšna knjiga je to bila in je: Sadovi besa.'

se je rodila Ivana Kobilca, slovenska slikarka realistične smeri.

Zanjo so značilni številni portreti in žanrski prizori s pleneristično osvetljavo. Njeno najbolj znano delo je Kofetarica iz leta 1888. Ivana Kobilca pripada meščanskemu svetu. Pomoč staršev ji je omogočila svobodno umetniško življenje, znanje pa si je nabirala na Dunaju, v Muenchnu, Parizu, Firencah in Berlinu. Od leta 1897 do 1905 je živela v Sarajevu. V njenem opusus najdemo dela Kofetarica, 1888; Citrarica, Likarice, 1891, Holandsko dekle, Portret sestre Fani, 1889; and Poletje, 1889.

1629 se je rodil nizozemski slikar Pieter de Hooch.

1768 je umrl italijanski pesnik Carlo Innocenzio Maria Frugoni.

1837 se je rodil slovenski skladatelj Anton Foerster, glasbeni pedagog in ustvarjalec. Napisal je vrsto zborovskih pesmi, orgelskih in drugih skladb.

1909 je umrl slovenski skladatelj Benjamin Ipavec, avtor številnih klavirskih skladb, lirične opere Teharski plemiči in operete Tičnik, pa tudi Serenade, prve slovenske skladbe za godalni orkester.

1920 je umrl slovenski gledališčnik Anton Verovšek.

1943 je umrl ruski pisatelj, književni teoretik in prevajalec Jurij Nikolajevič Tinjanov.

1968 je umrl češki pisatelj in skladatelj židovskega rodu Max Brod.

1968 je umrl ameriški pisatelj John Ernst Steinbeck, ki je leta 1962 prejel Nobelovo nagrado za književnost.

Steinbeck, ki se je rodil leta 1902, je eden najbolj poznanih ameriških romanopiscev dvajsetega stoletja. Pisal je v naturalističnem oziroma realističnem slogu, pogostoma o revnih ljudeh iz delovnega razreda. Večino svojih del je postavil v okrožje Salinas, vključno z dolino, mesto Monterey in bližnjo dolino; to področje še danes imenujejo Steinbeckova dežela.

Znana sta njegova roman Sadovi besa (The grapes of wrath) in novela Miši in možje (Of Mice and Men), za najbojše delo pa velja Vzhodno od raja (East of Eden), v katerem se od pisanja o nepravični družbi obrne h psihologiji človeka v dolini Salinas; pripoved bežno posnema zgodbo iz rajskega vrta.

1982 je umrl poljsko-ameriški pianist Artur Rubinstein.