Leni Riefenstahl. Foto:
Leni Riefenstahl. Foto:
Jan Kochanowski.
Claude Debussy: opera Pelleas in Melisandra
Kompozicije Clauda Debussyja predstavljajo obdobje impresionizma. Foto: EPA
John Lee Hooker
Slavni izvajalec bluza je umrl 21. junija 2001.

se je rodila nemška filmska režiserka Berta Helene Amalie "Leni" Riefenstahl.

Leni Riefenstahl se je v zgodovino vpisala predvsem kot režiserka razvpitih propagandnih filmov, ki so slavili ideale nacistične ideologije. Kljub obtožbam, da je s filmoma Olimpijada in Triumf volje dokazala svojo zvestobo Adolfu Hitlerju, je treba priznati, da sta prav ta filma uveljavila nekaj za takratni čas izjemno naprednih potez filmskega ustvarjanja.

Diskreditirana zaradi sodelovanja s Hitlerjevim režimom se je Leni Riefenstahl po koncu druge svetovne vojne in po štirih letih v francoskem taborišču za vojne zločince - iz pripora so jo izpustili, ko so ugotovili, da ne morejo najti dovolj dokazov, na podlagi katerih bi jo lahko obsodili kot vojno zločinko - umaknila iz javnosti.

Odkrila je fotografijo in se posvetila dokumentiranju življenja plemena Nuba v Sudanu, pozneje pa se je uveljavila tudi kot avtorica fotografij in filmov o podvodnem svetu. Umrla je 8. septembra 2003.

1584 je umrl poljski pesnik in humanist Jan Kochanowski.

1806 je umrl znameniti francoski slikar Jean Honore Fragonard, avtor poudarjeno erotičnih podob.

1862 se je v Saint Germanu rodil francoski impresionistični skladatelj Claude Achille Debussy. Skladal je predvsem orkestralno in klavirsko glasbo. Med orkestralnimi deli velja omeniti Favnovo popoldne, od nokturnov pa Morje, Podobe in Igre. Napisal je tudi opero Pelleas in Melisanda. Umrl je 25. marca 1918 v Parizu.

1883 je v Parizu umrl ruski pisatelj Ivan Sergejevič Turgenjev. Bil je eden prvih ruskih piscev, ki je s svojimi deli prodrl na zahod. V času ustvarjanja je dosegel večji ugled v francoskih kot pa v ruskih literarnih krogih. Eden napomembnejših zastopnikov ruskega realizma se je rodil 9. novembra 1818. Zaslovel je z zbirko Lovčevi zapiski o socialnih težavah ruskega kmeta. Od 60. let 19. stoletja je večinoma živel v Zahodni Evropi. Znani so njegovi romani Rudin, Plemiško gnezdo, Očetje in sinovi in V pričakovanju, novele in povesti Mumu, Pomladne vode, Prva ljubezen in drama Mesec na vasi.

1891 je umrl češki pesnik in pisatelj Jan Nepomuk Neruda.

1893 se je rodila ameriška pisateljica in pesnica Dorothy Parker (rojena Rothschild).

1917 se je rodil ameriški pevec bluza in kitarist John Lee Hooker. Umrl je 21. junija 2001.

1942 je umrl ruski baletnik, koreograf in pedagog Mihail Mihajlovič Fokin, ki je z novimi izrazi vplival na spremembe klasičnega baleta v 20. stoletju. Fokin velja za očeta modernega baleta.

1976 je umrl slovenski pisatelj Fran Roš.

1978 je umrl italijanski pisatelj Ignazio Silone. Najbolj znani deli sta romana Fontamara ter Kruh in vino.

1990 je umrl slovenski pesnik, prevajalec in esejist Bogomil Fatur. Najizrazitejše so njegove preobrazbe soneta. Naslovi njegovih pesniških zbirk: Knjiga lirike, Beli galeb in Minuta tišine.