Lord Byron se je Grkom pridružil pri osvobodilnem boju. Foto:
Lord Byron se je Grkom pridružil pri osvobodilnem boju. Foto:
Carl Larsson
Carl Larsson: Kuhinja Foto: EPA
Michael Hutchence
Michael Hutchence se je rodil leta 1960.

Prve pesmi je objavil leta 1807. Kmalu zatem je odpotoval v tujino, vtise pa je popisal v pesnitvi Romanje grofiča Harolda. S tem delom je postal slaven in uspešen, hkrati pa si je nakopal tudi številne nasprotnike, zato je moral leta 1816 zapustiti domovino. Živel je v Benetkah, Ravenni in Pisi. Zavzemal se je za osvoboditev Grčije, ki so je upirala Turkom. George Byron je zbolel za malarijo in leta 1824 umrl. Grki so ob njegovi smrti razglasili dan žalovanja.

1729 se je rodil najpomembnejši nemški predstavnik razsvetljenstva Gotthold Ephraim Lessing. Ukvarjal se je s teorijo dramatike, igralske in likovne umetnosti in je odločilno vplival na razvoj nemške književnosti. S tragedijo Miss Sara Simpson je utemeljil nemško meščansko dramo. Znani sta tudi njegova komedija Minna von Barnhelm in drama Modri Nathan.

1849 se je rodil eden največjih švedskih dramatikov August Johan Strindberg, avtor zgodovinskih dram Mojster Olof in Gustav Vasa. Umrl je leta 1912. Strindberg je eden največjih švedskih dramatikov in pomemben pobudnik na jezikovnem, slogovnem, dramskem in ideološkem področju. Omeniti velja njegova dela Oče, Gospodična Julija, Rdeča soba, Sin dekle, Pot v Damask, Mrtvaški ples, Nevesta s krono in druga.

1875 se je rodil ameriški filmski režiser David Wark Griffith.

1919 je umrl švedski slikar Carl Larsson.

1932 se je rodila ameriška igralka Piper Laurie.

1942 je umrl angleški slikar Walter Richard Sickert.

1959 je pevec Buddy Holly v svojem newyorškem stanovanju samo s kitaro in kasetofonom naredil svoje zadnje posnetke; kmalu nato je umrl v letalski nesreči.

1960 se je rodil Michael Kelland John Hutchence, pevec skupine INXS. Decembra 1997 je naredil samomor.

1993 je umrl japonski pisatelj Kobo Abe.

2004 je umrl slovenski pesnik in prevajalec Janez Menart.

2004 je umrla ameriška igralka in plesalka Ann Miller.

2005 je umrla mehiška tekstopiska Consuelo Velázquez.

2008 so v newyorškem stanovanju našli truplo avstralskega igralca Heatha Ledgerja. Star je bil komaj 28 let. Oskarjevski nominiranec in zvezdnik kultne gejevske romance Gora Brokeback je najverjetneje umrl zaradi prevelikega odmerka uspavalnih tablet, ki so jih našli ob njegovi postelji.