Pablo Neruda je kot pesnik združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo. Foto:
Pablo Neruda je kot pesnik združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo. Foto:
Prosper Mérimée je umrl leta 1870.
Po igralcu Ignaciju Borštniku se imenuje ugledna nagrada Borštnikov prstan. Foto: RTV SLO
Ray Charles Robinson se je rodil leta 1930.

je umrl čilski pesnik in diplomat Pablo Neruda, s pravim imenom Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto.

Rodil se je 12. julija leta 1904. Politično dejaven je postal zlasti po španski državljanski vojni. Od leta 1945 je bil član Komunistične partije Čila. Od leta 1949 do 1952 je živel kot emigrant v Evropi. Kot pesnik je združil subjektivno liriko z družbeno angažiranostjo, še posebej v delu Veliki spev. V delih opisuje trpljenje, boj in upanje zatiranih. Pisal je metaforične verze, polne asociacij, sledil je tudi francoskemu simbolizmu in nadrealizmu. Leta 1971 je prejel Nobelovo nagrado.

1854 je umrl koroški narodnjak in književnik Matija Ahacel. Med drugim je izdal prvo slovensko posvetno pesmarico z melodijami.

1870 je umrl francoski pisatelj Prosper Mérimée.

1885 je v Münchnu umrl nemški slikar Carl Spitzweg.

1889 je umrl angleški pisatelj William Wilkie Collins.

1919 je umrl slovenski igralec Ignacij Borštnik. Bil je vodilna osebnost v prvi generaciji slovenskih poklicnih igralcev. Napisal je tudi dve enodejanki, Ni moj okus in Ponesrečena glavna skušnja. Po njem se imenuje tudi nagrada, ki jo vsako leto podelijo najboljšim slovenskim ustvarjalcem na področjih filma in gledališča – Borštnikov prstan.

1926 se je rodil ameriški džezovski saksofonist John Coltrane.

1930 se je rodil ameriški pevec, pianist, pisec besedil Ray Charles Robinson. V petem letu starosti je delno, čez dve leti pa popolnoma oslepel. Leta 1947 je ustanovil trio Maxim, ki je igral glasbo Nata Kinga Cola. V začetku 50. let se je uveljavil kot uspešen solist. Za založbo Atlantik je začel snemati leta 1952, prejel pa je številne nagrade, med njimi več grammyjev, nagrado ameriške zveze slepih, nagrado za življenjsko delo, leta 1993 nacionalno medaljo umetnosti in tudi častni doktorat. Umrl je leta 2004.

1938 se je rodila avstrijska filmska igralka Romy Schneider, s pravim imenom Rosemarie Magdalena Albach-Retty. Leta 1953 je prvič zaigrala v stranski vlogi skupaj s svojo mamo v filmu Ko beli španski bezeg spet cveti. Dve leti kasneje je snemala prvi film iz serije o Sissy, vloge, ki ji je prinesla največjo slavo. Istega leta se je poročila z Alainom Delonom. Umrla je 29. maja 1982 v Parizu, v 43 letu starosti. Uradna razlaga njene smrti pravi, da ji je odpovedlo srce.

1943 se je rodil španski pevec Julio José Iglesias de la Cueva.

1970 je umrl odlični slovenski slikar in grafik Veno Pilon. Bil je vodilna osebnost slovenskega ekspresionizma. Poleg tega se je ukvarjal s fotografijo, napisal pa je tudi avtobiografijo z naslovom Na robu.

2002 je umrl slovenski pianist in pedagog Aci Bertoncelj.